Når barna lærer å drikke

Det er mye mas om at samvær med barn er rusfri sone. Men, ærlig talt, tar barn egentlig skade av at pappa kjøler seg ned med en iskald pils når det endelig er sommer, varmt og ferie i lufta?, spør Hanne Cecilie Widnes, generalsekretær i IOGT, i denne kronikken.

Skrevet av   |  30.07.09 - 14:21 | Skriv ut

Et flertall av oss synes faktisk at det er greit å drikke alkohol mens det er barn tilstede. De fleste barn har i dag vent seg til at det står rusmidler på bordet når voksne og barn skal feste eller kose seg sammen.

Det er sjelden skadelig i seg selv at mamma tar en øl til maten eller at de voksne deler en flaske rødvin på sommerkvelden. Det kan til og med være nyttig at barn lærer å drikke med måte og forholde seg til at det står drikkevarer på bordet uten at man behøver å drikke seg full. En familiefest med noen spredte flasker kan kanskje også lære ungene kunsten å bli voksne og å ha et sunt forhold til alkohol. Dessuten har barna det best når vi voksne har det hyggelig, slapper av og er i godlynne. De fleste av oss har jo en forestilling om at vi er både ansvarlige og hyggelige når vi drikker sammen med barna. Så hva er egenlig problemet?

Vi voksne kan ha det sinnsykt gøy, skråle og diskutere, mimre og skratte. Men det er ikke gitt at ungene opplever situasjonen like festlig. Mange barn forteller at de synes at det er ubehagelig at foreldrene forandrer seg, blir høyrøstede og er mindre oppmerksomme.

Og skal vi være ærlige kan vel de fleste av oss kjenne oss igjen i at vi blir mindre sensitive overfor andres reaksjoner når vi drikker. Og det er faktisk slik at jo mer vi drikker jo dårligere dømmekraft har vi i forhold til å vurdere hvordan vi oppfattes av andre – også av ungene. Dessuten blir terskelen for å åpne enda en flaske litt lavere for hvert glass vi tar.

Vi kan heller ikke stole på at ungene sier i fra når de synes at det er ubehagelig. Hvorfor skulle de det? Vrangsiden av den kalde formiddagspilsen og rødvinsflaskene på familiebordet er at barna forstår at alkohol hører med når voksne skal slappe av, kose seg eller ha det gøy. Når ikke voksne problematiserer dette, hvorfor skal greie unger som vil foreldrene alt godt være festbremser?

Dessuten skjønner de at det er en del av det å bli voksen å lære seg å drikke. Da er det helt logisk at de jobber for å skaffe seg alkohol til egne fester så snart de synes at de er store nok. Klart det, de er jo snart voksne og tiden er inne for å finne gjøre som de voksne. Mulig at god vinkultur hjemmefra har gitt dem en opplæring i å unngå voldssituasjoner, overgrep, ulykker og forgiftning. Men den viktigste lærdommen er at alkohol hører med når man skal være voksen og ha det gøy. Det er kanskje derfor ungdom som lærer å drikke hjemme er hardest på flaska ute?

De fleste barn lever greit med at voksne drikker litt når de er sammen. Men det er svært sjeldent at barn lider under at det er for lite alkohol. 120.000 unger lider under at foreldrene ikke stopper i tide. Kanskje er det ikke lenge siden du tok en skål med en av disse. Spørsmålet er vel derfor hvor lite alkohol vi voksne kan tåle hvis vi tenker litt lengre enn til glasset vi har foran oss.

Kronikken stod på trykk i Nationen.

Kalender - Hendelser som kommer

apr
m t o t f l s
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Idium webpubliseringWEBPUBLISERING