Meld deg på vårt nyhetsbrev!

krav om perfekt kropp medfører doping
Veien til den perfekte kropp kan føre deg på avveie. Foto: Shutterstock

"Alt kan repareres"

Kravet om å jobbe for den perfekte kroppen kommer fra alle kanter - og blir verre av at mulighetene til å  "reparere" og fikse på ting er så mye mer tilgjengelig nå enn før.

Når treningssentrene står med sine gateagenter og lokker med gode avtaler, er det lett for meg å komme ut av vervepraten. Jeg sier bare kort at "nei takk, jeg trener ikke". Og det er helt sant. Jeg trener ikke. Absolutt ikke. Du vil aldri møte meg i svett og pesende utgave langs Akerselva eller inne på et treningsstudio med styrkeløftapparater.

Evig strøm av tips om slanking

Men det betyr jo ikke at de flate magene på reklamebildene ikke når meg. Eller treningstipsene og slankerådene fra aviser og blogger. VG har egen vektklubb. Bokklubben tilbyr både treningsbøker og utstyr. Ekspertene er på plass på alle plattformer med sine råd.  Vi blir konstant minnet på at rumpa bør få mer sprett, magen være mer som et vaskebrett og lårene skal altså ha en glippe mellom seg. Så i øyeblikk av sporty intensjoner kjøper jeg meg treningsvideoer, step-maskin til hjemmebruk og forskjellige TV-shop-konstruksjoner for flat mage med minimal eller ingen innsats.  Felles for alle disse er at de ikke virker, siden jeg altså ikke trener og ikke bruker dem.  

"Alt kan repareres"

Å stå i denne strømmen av krav til en veltrent og perfekt kropp er nok enklere når man er 40 år enn når man er 13-14 år. For dagens unge - både gutter og jenter - møter mye høyere krav til utseendet enn vi som nå er 40 gjorde da vi var yngre. Det er mye mindre rom for ulikhet i utseendet nå enn før. Alle skal inn i samme mal.

Dagens unge har også den ekstra utfordringen i at så mye mer er mulig å rette på. "Alt kan repareres" som Jokke & Valentinerne sang i sin tid, om noe helt annet. Det kan opereres både pupper og neser, tenner kan reguleres og blekes  - og treningseffekten kan maksimeres med tvilsomme kosttilskudd. Eller doping, som det ofte kan være.

Før: Bolere, nå: "Pent dopet"

Før handlet doping om "bolerne", muskelbergene med rare bukser. Nå er det mer avansert, og anabole androgene steroider brukes til å bygge opp passe mengde muskler, men også til å slanke seg. Efedrin brukes for å få ned vekta fort. Det skal bidra til å forbrenne fett og gi metthetsfølelse. Utfordringen er at det har svært mange likhetstrekk med amfetamin. Det er like vanedannende, det gir søvnløshet, hjertebank og angst.

Presset om hele tiden å jakte på drømmekroppen kan gjøre at noen prøver farlige veier for å komme dit.  

Takk til Sunn Fornuft

Derfor er det så positivt med initiativet Sunn Fornuft fra kvinneguiden.no og United influencers, der bloggere lover å følge et sett "vær varsom"-regler for å bidra til å dempe kroppspresset. Slik at 14-åringen med mye mer selvdisiplin enn meg ikke tenker at hun skal bruke potensielt skadelige pulvere for å få mer effekt av treningen, men heller tenker at hun er ålreit som hun er.

 

Les mer om Sunn fornuft her.

Actis samarbeider med Antidoping Norge for å øke kunnskapen om doping. Les mer på deres nettsider.

Dette blogginnlegget ble først publisert hos Nettavisen 13. juli 2016.