Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Solnedgang. Folk på en mørk ås ser utover opplyst by.
Foto: Pexels

Den største frykten

Det er en del av det å bli voksen å få mulighet til å gjøre sine egne feil. Men det vi som foreldre frykter aller mest, er at øyeblikket med dårlig dømmekraft skal få fatale konsekvenser.

I sommer kom den tragiske meldingen om at artisten Nick Cave hadde mistet den 15 år gamle sønnen sin i en fallulykke. For to uker siden konkluderte den rettsmedisinske rapporten med at gutten hadde tatt LSD før fallet. 

Vitneavhør forteller at dette var første gang han hadde prøvd LSD.Mens vennen han tok stoffet sammen med ble paranoid, fikk Arthur Cave hallusinasjoner og ble sett virrende på et gresskledd område rundt toppen av en klippe før han falt ned og traff bakken 30 meter nedenfor. 

Alle som har barn kan leve seg inn i  sorgen og fortvilelsen de etterlatte må føle. Alle kan kjenne frykten for at det skal skje sine egne - at et øyeblikk av dårlig dømmekraft skal bli det siste øyeblikket.

Hvordan kan vi beskytte ungene våre mot dette? Hvordan kan vi redusere oddsene for slike hendelser? Hvordan kan vi være sikkerhetsnett?

Død av syntetisk cannabis

Asker og Bærum har nylig fått mye oppmerksomhet for voldsom festing blant ungdom, med mye fyll og også annen rusbruk, som cannabis. Så mye at politiet i Asker og Bærum slo alarm og etterlyste foreldrene. I en av sakene derfra ble det også meldt om mistanke om syntetisk cannabis, der en ungdom ble kjørt til legevakten.

Syntetisk cannabis er et nytt psykoaktivt stoff, såkalt NPS. Dette er designerdop laget for å omgå forbud mot narkotiske stoffer. De er billige, sterke og lett tilgjengelige gjennom nettsalg. De kan kjøpes anonymt og med leveringsgaranti.

Og de kan være veldig farlige. Dette er stoffer rørt sammen i betongblandere i Kina eller India, med ulik sammensetning fra gang til gang og null kontroll på innhold og styrke. I sommer ble det første dødsfallet fra syntetisk cannabis kjent i Norge, da en 22 år gammel mann fra Nord-Trønderlag døde. I Sverige har de over 30 dødsfall koblet til syntetisk cannabis

I Norge har vi så langt få. Til gjengjeld har vi «verdensrekord» på dødsfall fra et annet NPS, PMMA, med over 30 døde.

TV 2 fortalte denne uken om danske Mille (19) som døde etter inntak av noe hun trodde var ecstasy kjøpt via Facebook. 

Vanlig cannabis først

Forskningsinstituttet SIRUS ga nylig ut en bok om NPS, «Nye psykoaktive stoffer. En rusmiddelrevolusjon?». 

SIRUS-forskerne har gjennomført flere undersøkelser om NPS-bruk og forteller at alle som har prøvd NPS, har brukt vanlig cannabis først. Forsker Anne Line Bretteville-Jensen er klar på at den viktigste forebyggingen av NPS er å forebygge at ungdom bruker tradisjonell cannabis.

I denne diskusjonen vil noen innvende at økt tilgang på vanlig cannabis vil forhindre bruk av NPS. Det er en feilslutning. I USA har flere stater i ulike versjoner åpnet for salg. Utfra tesen burde ikke NPS være et problem i disse områdene. Isteden ser vi at bruken av NPS har økt i USA i perioden 2009-2013, en periode da tradisjonell cannabis ble mer tilgjengelig i mange delstater. Studier derfra viser også at nesten alle som har brukt slike syntetiske stoffer også har brukt tradisjonelle stoffer. En fersk studie fra USA viser at 95 prosent av de som har brukt NPS også har brukt cannabis, og nesten 80 prosent oppgir at de har brukt ecstasy/MDMA.

Kunnskapen vi sitter med er derfor at den viktigste forebyggingen mot at ungdom prøver NPS eller for eksempel LSD, er å unngå at de begynner å bruke cannabis.

Foreldre førstelinje

Det kan foreldre bidra med gjennom markering av holdninger, oppdatert kunnskap og interesse for livet til ungene sine.

Actis jobber for bedre forebygging og økt kunnskap om rusmidler. Vi har derfor tatt til orde for bedre rusundervisning i skolen og økt foreldreinvolvering. Denne uken publiserte vi en ny rapport om myter og fakta om cannabis, nettopp for å bidra til en kunnskapsbasert debatt og som hjelp til ungdom, foreldre, lærere og andre som trenger mer informasjon for å ta gode rusvalg eller gi gode råd. 

Forskning fra Island viser at tid med foreldre er noe av det aller viktigste for å redusere rusbruk blant ungdom. Rett og slett å være sammen med ungene våre er noe av det mest effektive vi kan gjøre for å redusere risiko for dårlige rusvalg.

Så vil ungdom til alle tider innimellom ta dårlige valg uten at foreldrene kan klandres for det. Men som voksne bør vi gjøre det vi kan for at hjemturen fra fest skal være i en varm bil der baksetepassasjeren kanskje er oppspilt av oppmerksomhet fra den kjekkeste gutten i klassen,ikke døddrukken og hentet av politiet eller nedrusa i en ambulanse.

Dette innlegget ble først publisert hos Nettavisen 29. november 2015.