Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Therese Johaug vinner skirenn i Holmenkollen
Idrett og alkohol hører ikke sammen, skriver Mina Gerhardsen. Foto: Espen E/Shutterstock.com

Folkefest med bismak

Helgens skifest i Kollen er en god påminnelse om hvorfor idrettsarrangementer bør være alkoholfrie.

I helgen gikk Holmenkollen skifestival av stabelen. Verdenseliten innen langrenn, hopp og kombinert var samlet i nasjonalanlegget for å konkurrere. Publikum strømmet ut i Marka for å se løperne suse forbi, og tribunene var fulle. Selv om værgudene ikke var på arrangørenes side, var det duket for en real folkefest.

Vi fikk se idrettsprestasjoner av dimensjoner. Therese Johaug knuste all motstand, og Martin Johnsrud Sundby var suveren. Det er sånn vi liker det.

«Fyllefest ute av kontroll»

Det som imidlertid har vakt reaksjoner, er det som skjedde etter at løperne så vidt var gått i mål. Da inviterte nemlig arrangørene til afterski. På et avgrenset område var det ølsalg fra tidlig ettermiddag. For mange av deltakerne ble afterskien et mareritt med fyll, trengsel og slåsskamper.

Enkelte kommentatorer har betegnet arrangementet som «en fyllefest helt ute av kontroll», og politiet fortalte om utfordringer med den store menneskemengden, særlig rundt området med alkoholservering.

Oslopolitiet påpeker at «julebordsfyll» blir et stadig vanligere syn i forbindelse med skifesten i Holmenkollen:  - Det er ikke tvil om at det er mer av det vi kan kalle «julebordsfylla». Det er dem som kanskje ikke fester så mye ellers som får i seg litt for mye. Det er nok mer fyll nå enn for 20 år siden, sier politioverbetjent Lars Mjøsen. 

Trygge barn

Dette er en viktig påminnelse om hvorfor idrett og alkohol ikke hører sammen. Det gjelder i langrennsløypene like mye som på fotballbanen. Folk skal slippe å plages av fulle mennesker på arrangementer som skal være åpne for alle. Det skal være hyggelig å ha med ungene, og man bør slippe uro for fyll og bråk.

Langrenn er nordmenns nasjonalsport, og vi legger prestisje i å heie fram løperne, uansett nasjonalitet. Hele familien skal med, og vi pakker sekken med flagg, pølser og termos med kakao og legger i vei ut i Marka eller opp på tribunene. Dette er en fantastisk sjanse for å ta med barna på tur og lære dem skikultur og -tradisjon. Da er det ekstra viktig at alle føler seg trygge, og at ingen får ubehagelige eller skremmende opplevelser med fulle folk som skaper dårlig stemning. 

Idrett skal være alkoholfri

Vi har nok arenaer hvor det serveres alkohol i samfunnet vårt, derfor er det viktig å beholde idretten som en alkoholfri sone. Det er fullt mulig å ikke legge til rette for at folk skal ha mulighet til å drikke - og kanskje drikke for mye - under et idrettsarrangement. Fortsatt ja til alkoholfrie arrangement er god forebygging og en investering i å nå det som er idrettens mål: Idrettsglede for alle.

Idrettspresident Tom Tvedt har tidligere gått ut med et klart budskap om hvorfor han mener det er viktig å holde idrettsarrangement alkoholfrie: - Altfor mange barn og unge sliter med at det er rusproblematikk i familien. Mitt verdivalg er på vegne av alle barn i idretten, kanskje mest på vegne av de mest sårbare av dem. Ikke la idrettsarenaen være nok en stein til byrden mange av dem allerede bærer. På dette området bør idrettsarenaen være et sted hvor det ikke serveres alkohol, sa Tvedt til Stavanger Aftenblad i fjor. 

Det er et viktig argument.

For hele familien

Men det er ikke bare av hensyn til sårbare barn at idretten bør være alkoholfri. Idrett bør være en hyggelig opplevelse for hele familien, og folk bør kunne ta med ungene sine for å se på langrenn eller fotball uten å være urolige for å bli utsatt for fulle folk.

Alkoholservering på idrettsarrangementer kan gjøre at det som skal være hyggelig for alle, ikke blir det. Derfor er fortsatt alkoholfri idrett viktig. Vi bør jo også håpe utøverne våre er så gode på banen og i skisporet at de kan nytes best uten promille.

3. mars er det skiskytter-VM i Kollen. La oss håpe på mindre fyll og mer jubel da.

 

Dette blogginnlegget ble først publisert hos Nettavisen 10. februar 2016.