Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Fotball bedre med promille?

Flere kommuner og idrettslag vurderer å åpne for alkoholsalg på tribunen i tilknytting til idrettsarrangementer. Det er en dårlig idé. 

rbk_start
Foto: Rosenborg Ballklubb

Denne uken var idrettspresident Tom Tvedt intervjuet i Stavanger Aftenblad med et klart budskap om hvorfor han mener det er viktig å holde idrettsarrangement alkoholfrie: - Altfor mange barn og unge sliter med at det er rusproblematikk i familien. Mitt verdivalg er på vegne av alle barn i idretten, kanskje mest på vegne av de mest sårbare av dem. Ikke la idrettsarenaen være nok en stein til byrden mange av dem allerede bærer. På dette området bør idrettsarenaen være et sted hvor det ikke serveres alkohol, sier Tvedt til avisen.

Det er et viktig argument.

Men det er ikke bare av hensyn til sårbare barn at idretten bør være alkoholfri. Idrett bør være en hyggelig opplevelse for hele familien, og folk bør kunne ta med ungene sine på fotballkamp uten å føle uro for å bli utsatt for fulle folk.

Alkoholfri sone

Idretten som alkoholfri sone er viktig av flere grunner. Selv om alle er enige om at det ikke alltid passer med alkohol, forskyves denne grensen stadig. Nå har biblioteket og kinoen skjenkebevilling, og det kan serveres prosecco både hos frisøren og i interiørbutikken.

Idretten er en ny skanse her. Vi vet fra andre arenaer, som arbeidslivet, at alkohol i sosiale sammenhenger bidrar til drikkepress, ekskludering av de som ikke drikker og økt risiko for uønskede hendelser, som krangel og vold.

Bedre opplevelse?

En aktør som har tatt til orde for alkoholsalg, er Unge Høyre i Oslo. - Alkoholsalg vil være med på å øke inntektene og gi publikum en bedre opplevelse, sa 2. nestleder Nicolai Øyen Langfeldt til NRK i vår.

En bedre opplevelse rett og slett. Interessant holdning. Det er trist om forventningene til idrettsutøverne våre er så lave at det trengs ølservering for å få opp stemningen.

Mange viser til at andre land har alkoholservering på arenaen og at det går helt fint. På OL-arrangement i London i 2012 kunne man kjøpe egen OL-vin i småflasker som ble solgt i kiosken på for eksempel svømmestadion.  Det framsto som ganske fremmed. Jeg skal ikke påstå at jeg så noe fyll der, men vi satt som fugler på vagler, noe som vel begrenset lysten til vinbælming hos de fleste. Høy promille der ville vært en farlig øvelse.

Det var også alkoholservering på ski-VM i Val di Fiemme. Og det var ikke noe vakkert eksempel på at alkohol og idrett kan gå fint sammen. Fulle nordmenn sto med ryggen til og var opptatt av sitt eget fyllerør, mens Marit Bjørgen staket seg inn til nok en seier. Jeg vil ikke si at det bidro til en bedre opplevelse.

Ikke alle drikker med begge hendene slik man kunne se i Val di Fiemme. Men den norske drikkekulturen er fortsatt basert på fyll, ikke smaksopplevelse og nipping til glasset, viser forskningen. Den er lite forenlig med allmenn trivsel på arrangementer.

Tydelig budskap

Det er selvsagt mulig å drikke før man kommer på kampen eller smugle med seg noe i sekken. Det er det vanskelig å ha kontroll på. Men det er fullt mulig å la være å legge til rette for at folk skal ha mulighet til å drikke - og kanskje drikke for mye - under et idrettsarrangement. Fortsatt ja til alkoholfrie arrangement er god forebygging og en investering i å nå det som er idrettens mål: Idrettsglede for alle.

Det tydelige budskapet fra idrettens øverste leder, presidenten i Norges Idrettsforbund om alkoholfri idrett, også på VIP-rommet, bør være et klart signal til både klubber som leker med tanken om økte inntekter ved alkoholsalg, og lokalpolitikere som skal vurdere disse sakene.

Heldigvis er det mange klubber og politikere som har klare holdninger i dette spørsmålet allerede. Medlem i Actis, organisasjonen DNT Edru Livsstil har gjennom prosjektet Idrett uten alkohol samarbeid med både idrettslag og utøvere for å fremme en idrett uten alkohol. AV-OG-TIL jobber også sammen med idretten for å fremme gode holdninger om rusbruk.

Da Actis før valget spurte et utvalg kandidater til kommunestyrene om dette, svarte 80 prosent at de ønsket alkoholfri idrett og alkoholfrie arrangementer. Det er en klar melding.

Alkoholservering på tribunene kan gjøre at det som skal være hyggelig for alle, ikke blir det. Derfor er fortsatt alkoholfri idrett viktig. Vi bør jo også håpe utøverne våre er så gode på banen at de kan nytes best uten promille.

Blogginnlegget ble først publisert på Nettavisen.no, 21. oktober 2015.