Meld deg på vårt nyhetsbrev!

mann_m_knyttet_neve_shutterstock.jpg
Foto: Shutterstock

Frykter sønnens sinne

Halvparten av innringerne til hjelpetelefonen Dopingkontakten er foreldre og kjærester som opplever brå personlighetsforandringer og et voldsomt sinne hos en sønn eller kjæreste. Plutselig er det et fryktregime i huset der alle går på tå fordi den minste ting kan få helvete til å bryte løs.

Fortvilte foreldre ber om råd for hvordan de kan nå fram til en ungdom som er blitt en annen, fra å være en treningsglad gutt til å bli en som skremmer småsøsken og foreldre med et raseri som kommer ingensteds fra. Dopingbruk har gjort sønnen eller kjæresten til en annen.

Doping handler ikke bare om store muskler og fare for fysisk skade på de som bruker. Dopingbruk endrer personlighet. Hos Dopingkontakten forteller de om redde pårørende som ringer når de plutselig har fått en ekstremt aggressiv sønn eller samboer i huset, og mistenker at dopingbruk er årsaken. I fjor svarte Dopingkontakten på 800 samtaler. Om lag halvparten var fra pårørende.

Doping reduserer selvkontrollen

Fra dopingbruk utenom toppidretten ble et tema, har debatten om doping handlet om de fysiske skadene; pupper, kviser og testikler som skrumper hos menn, maskulin kropp, dypere stemme og voksende klitoris hos kvinner. Hvordan dopingbruk påvirker psyken har det blitt snakket lite om. Men vi har kunnskap som viser at bruk av anabole androgene steroider kan gi en rekke psykiske problemer, som økt aggresjon, kraftige humørsvingninger , depresjon og redusert impulskontroll:

"De påvirker også hjernen slik at brukerens selvkontroll reduseres. Det fører igjen til at brukeren blir mer aggressiv og raskere enn før bruker vold i forskjellige konfliktsituasjoner. Dette er den sannsynlige forklaringen på at brukere av anabole androgene steroider oftere enn "ikke-brukere" er innblandet i voldsbruk, og at volden som brukes er ekstrem," skriver Dopingkontakten som svar på et spørsmål på sin nettside.

Sammenheng med vold

For noen uker siden var det en storaksjon mot treningssentre på Sørlandet der 20-30 personer ble pågrepet. «Politiet er av den oppfatning at det er en sammenheng mellom bruk av steroider og økt aggresjon,» uttalte politiets talsperson og la til at dette er et utstrakt problem.

Sørvest politidistrikt har sett nærmere på nettopp den blinde volden og slåssingen som skjer i sentrum av Stavanger og Sandnes i helgene: 60 prosent av all volden som skjedde ute på byen, ble utført av steroidemisbrukere. De viser også til sammenheng mellom doping, aggressiv atferd og vold i nære relasjoner.

Å bekjempe dopingmisbruk er viktig for å begrense fysiske og psykiske skader hos dem som prøver å finne snarveier til drømmekroppen. Men det er også viktig for å forhindre frykt og vold.

Trenger du noen å snakke med? Dopingkontakten er en anonym spørretjeneste der du kan stille spørsmål på telefon eller nett. Den ligger under Antidoping Norge. Les mer her.

Dette blogginnlegget ble først publisert hos Nettavisen 27. juni 2016.