Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Går du på spinning i stedet når ungen din trenger deg mest?

Blogginnlegget ble først publisert hos Nettavisen

Vi gjør så mye for at barna våre skal ha det bra.  Det er ut i frisk luft selv om det er dårlig vær, best-i-test-bilsete, redningsvest og sykkelhjelm. Tran og refleks. Leksehjelp og følging på trening.

Når stopper det? Aldri, vil mange mene. Men en del kaster inn håndkleet på verst tenkelige tidspunkt.

I forrige uke meldte Romerikes Blad  at foreldrelaget ved Jessheim videregående inviterte  foresatte til over 1400 elever på en temakveld om rus og avhengighet. Bakgrunnen var bekymring for rusbruk blant ungdom på skolen. Av de potensielt 2800 foreldrene, møtte 20 opp. 2680 mammaer og pappaer hadde tydeligvis viktigere ting å gjøre.

De gikk glipp av nyttig informasjon og råd som kanskje kan gjøre en avgjørende forskjell. For selv om vi liker å tro at en pode med sunne interesser og godt med morsmelk og tran i bagasjen ikke er i faresonen for å bruke narkotika, brukes ulovlige stoffer blant alle typer ungdommer. På landsbasis meldes det om at ungdom drikker mindre og bruken av narkotiske stoffer går ned

Men på Jessheim melder Anne Kathrine Hofseth Gundersen i politiet om en tydelig og skremmende trend:
- Endringen vi ser er at bruk av narkotika er så akseptert. Vi ser at vanlige ungdommer, som er flinke på skolen, røyker heroin for å slappe av, sa Hofseth til Romerikes Blad.

"Å slappe av" er en av grunnene ungdommene selv oppgir som årsak til at de ruser seg. "Å slippe å tenke på det kjipe" er en annen.

Ifølge Kristin Nyjordet, miljøterapeut i Ullensaker kommune, har det alltid vært mye rus på Jessheim, men før oppsøkte man i sterkere grad spesielle miljøer. - Nå ser vi det overalt. Det er misbruk i alle aldersgrupper og i alle sosiale grupper, også blant kjekke ungdommer med gode resultater på skolen og som driver med idrett, sier Nyjordet.

Folk på Jessheim er ikke unike. Fra hasjavvenningsprogrammet  som tilbys mange steder i Oslo, meldes det også om problemer med å få foreldre til å følge opp. "Kan ikke, skal på spinning", var for eksempel en av forklaringene hjelpeapparatet fikk, da foreldrene til 12 barn med cannabisavhengighet ble invitert på en oppfølgingssamtale. Av de 24 foreldrene (12 par) som var invitert, møtte én eneste forelder opp.

Foreldrefaktoren

Fra norske og internasjonale erfaringer vet vi at foreldreinvolvering og -engasjement er viktig for hvordan det går med ungdom og deres relasjon til rusmidler. Nyere forskning viser at ingenting er så avgjørende for forebygging av rusbruk hos unge som "foreldrefaktoren".  

Ifølge den islandske forskeren Jón Sigfússon, som også er direktør for Ung i Europa, «Youth in Europe», handler foreldrefaktoren hovedsakelig om fire ting:

Råd og regler: Ungdom trenger gode råd om hva de skal gjøre og ikke gjøre utenfor hjemmet. Hvilke klare regler og forventninger du som forelder har til deres oppførsel og atferd.

Støtte: Barna dine trenger deg som samtalepartner - enten det dreier seg om å «lufte ut» eller få hjelp til noe. Stikkordet er å være tilgjengelig og lyttende, uten å være påtrengende. 

Kunnskap: Du skal vite hvor barna er, hvem de er sammen med og hva de gjør. Dypest sett gjør dette barna trygge, fordi det viser at du bryr deg.  Vis vennlig interesse - forhør er ikke smart. 

Foreldretid: Det viktigste er at du tilbringer tid sammen med ungdommen din, ikke hva dere gjør. Jo flere «foreldretimer» du gir tenåringen, desto bedre er barnet beskyttet mot rusbruk enten vi snakker om alkohol, hasj eller tobakk. TV-titting, bilkjøring eller felles frokost er uansett verdifullt.

Det er gledelig at norsk ungdom drikker mindre alkohol enn før .  Men det må ikke bli en sovepute for foreldrene. Det kan være behagelig å være naiv, men det kan få alvorlige konsekvenser.

Narkotika er mye mer tilgjengelig enn før, og aksepten i ungdomsmiljøene kan være på vei opp . Svært farlige stoffer kan bestilles fra gutterommet hvor som helst i landet, og de kommer med leveringsgaranti til din egen postkasse. Brukerdosene av for eksempel syntetisk cannabis har svært ulik konsentrasjon, noe som gjør det vanskelig å dosere. Ett drag kan i verste fall være dødelig.

I tillegg er greit å vite at hasjen som ungdom får tak i er mye sterkere enn før. Det kan forsterke skadepotensialet stoffet har.

Kunnskap om faren ved cannabisbruk

Den australske forskeren Wayne Hall har nylig gjennomgått all forskning på cannabis de siste 20 årene.  Hans gjennomgang viser at bruk av cannabis:

  • dobler risikoen for skole-dropout 
  • dobler risikoen for bilulykker
  • øker risikoen for kognitiv svekkelse  (lærevansker og problemer med hukommelse) og psykose som voksen

I tillegg økes sannsynligvis risikoen for hjerte/karsykdommer hos middelaldrende.

Hall fastslår dessuten at cannabis er like avhengighetsskapende som heroin og alkohol.

Ifølge den norske forskeren Jørgen Bramnes, vil 17 prosent av de som har prøvd cannabis mer enn fem ganger bli avhengig . Unge hjerner er uferdige, så jo tidligere noen begynner, jo større er faren for skade. For eksempel kan hyppig bruk av cannabis for unge mennesker gi permanent IQ-tap.

De fleste foreldre er opptatt av at barna deres skal lykkes på skolen, fordi livsmuligheten blir veldig begrenset uten. Sammenhengen mellom frafall og cannabisbruk er påvist i en rekke studier, blant annet i en dansk rapport som fastslår at cannabisbruk er en faktor i tilknytning til halvparten av frafallet i skolen.  

Det er sikkert gøy med spinning. Mange av oss har mye å ta igjen etter de hektiske småbarnsårene. Og det er lett å tro at det alltid er noen andres barn når det er snakk om ungdom som ruser seg.

Men det kan være din unge, og det å stille opp på foreldremøtet om rus kan være det som gjør at du etterpå stiller de rette spørsmålene hjemme etterpå. De som gjør at du forstår hva ungen din står i, og som gjør at du kan bidra til at han eller hun kan få hjelp. Kanskje er det viktigere enn spinningseansen på treningsstudioet?