Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Marthe Katrine Myhre
Marthe Katrine Myhre har et sterkt engasjement for at barn og unge skal oppleve trygghet og mestring på idrettsbanen. Det gjøres best i en alkoholfritt miljø, skriver hun. Foto: Privat

Gi barna en rusfri idrett

Idretten skal være et trygt sted for barn og unge. Det gjøres best uten alkohol.

Idretten og tribunene er en sentral sosialiseringsarena for barn og unge. Innstillinger og holdninger til for eksempel alkohol skapes her. Idretten ønsker å skape gode vaner, og Idrettsforbundet sier at tribunekulturen skal være trygg, familievennlig og alkoholfri.

Men idrettens tvetydighet til alkohol kommer til uttrykk når den i det ene øyeblikket er med på alkokutt-kampanjer og i det neste ønsker å selge øl på tribunen. Hvis man må lokke med alkoholsalg på tribunen for å få folk til å se på, da må det stå virkelig dårlig til med det som skjer på banen.

Følte meg hjelpeløs

Barn og unge er avhengige av trygghet i hverdagen, og fritidsaktiviteter uten alkohol er en av de sikreste måtene å gi dem det på.

Vi vet alle at mennesker med promille endrer personlighet og væremåte. Dette er for mange skremmende og lite hyggelig. Ofte blir det sagt og gjort ting som barn og unge absolutt ikke bør høre eller lære av. 

For min del har jeg alltid tatt sterk avstand fra alkohol. Dette bunner i en episode fra jeg var fem år gammel. Vi var på ferietur i utlandet og jeg husker så inderlig godt en gang det var en gjeng voksne menn som iglet seg innpå min mor. De tok tak i henne og var høylytte. Denne episoden satte en enorm støkk i meg. Jeg husker den dag i dag redselen min og hvilken hjelpeløs følelse jeg stod med. Det er akkurat slike hendelser jeg ønsker andre skal slippe å oppleve og få flashback til hver eneste gang en ser påvirkede voksne.

Finner seg selv

Trygghet skapes med sunne forbilder og gode verdier. Alle skal være sikre på at idretten skal være et trygt sted å være. Det skal være gode omgivelser der alle skal føle seg sett og velkomne. 

Barn og unge som bor i et hjem med utfordringer med alkohol og rus skal få lov til å delta på fritidsaktiviteter uten frykt for å støte på de samme problemene de møter innenfor husets fire vegger. De skal ha muligheten til å utfolde seg, være med venner og oppleve den friheten det vil si å leke og utøve aktivitet med likesinnede. Det er en utrolig fin måte å bygge identitet og finne ut hvem man er i trygge omgivelser.

Idretten skal være lek, moro og et trygt miljø for å skape motivasjon og mestringsfølelse. Dette gjøres best med et rusfritt område.