Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Tenåringsjente i rosa genser lent mot vegg
Mange barn og unge har møtt stengte dører hos helsesykepleierne, som er satt til å utføre koronaoppgaver i kommunene. Foto: Shutterstock

Helsesykepleierne trengs på skolen

Helseministeren har vært krystallklar på at helsesykepleierne må være tilgjengelig for sårbare barn og unge. Likevel valgte 234 kommuner å gi 1300 av dem koronaoppgaver i våres.

Det viser en undersøkelse VG har gjennomført. Helsesykepleier Wenche Andresen er en av dem som ble omdisponert. – Jeg skjønner at det var lett å peke på oss da skolen stengte. Men det virket som myndighetene glemte at de sårbare barna ikke blir borte, sier hun til VG.

For øyeblikket stiger smitten. Skoler og barnehager går fra gult til rødt. I forrige uke innførte myndighetene nye, nasjonale korona-tiltak. Frykten er tilbake. Jeg er bekymret for at helsesykepleierne igjen vil bli beordret til koronatesting.

Stengte dører

På en rekke skoler har det vært stengt dør hos helsesykepleierne helt siden skolestart i august. En av dem er nærskolen til mine barn. Elevene der er etter alt å dømme som alle andre. Noen av dem sliter sikkert med psykiske utfordringer, mobbing eller fysiske plager. Noen har kanskje opplevd seksuelle overgrep, rusproblemer hjemme eller foreldre som slår.

Plutselig kan behovet for en trygg voksen være der. Etter lang tids taushet og hemmelighold, kan dagen eller timen komme, da behovet for å snakke er der. Da trengs helsesykepleieren der, med et imøtekommende ansikt og en åpen dør. Og ifølge Andresen var behovet for å prate enda større etter nedstengningen i mars.

Skulle skjermes

Kommunene må selvsagt prioritere koronaarbeid. Men nå har de hatt et halvt år på seg til å lage beredskapsplaner, drive opplæring og finne annet personell enn denne fantastiske gjengen av førstehjelpere til barn rundt i hele Norge. Allerede i mai var helseminister Bent Høie tydelig på at helsesykepleierne ikke skulle brukes til testing og sporing. De trengs der de skal være – på skoler og helsestasjoner – for å snakke med, gi råd og hjelpe barn og unge.

Gang på gang har helsesykepleierne blitt lovet å få komme tilbake på jobb. Nå ser vi nok en gang at løftene blir brutt.

Les også: Smittefrie kommuner satte helsesykepleiere til corona-arbeid.

Lovpålagt tjeneste

For elever betyr dette stengte dører og avlyste avtaler. Noe de absolutt ikke trenger eller fortjener etter en periode som har vært ekstra krevende, spesielt for dem som ikke har det så bra hjemme eller med seg selv. Sårbare barn trenger trygghet og stabile rammer mer enn noen gang. Derfor er det hjerteskjærende at kommunene ikke klarer å planlegge bedre enn de gjør.  Skolehelsetjenesten er en lovpålagt tjeneste, som barna selv sier har stor betydning for dem.

Les også: Oppdaterer veiledere, anbefalinger og råd om barn og unge.

Forebygger fremtidige problemer

Nå er det gått noen måneder siden skolestart. Leder for Landesgruppe for helsesykepleiere, Ann Karin Swang, har flere ganger advart mot effekten av å stenge og redusere skolehelsetilbudet. Jeg håper kommunene lytter til henne og andre helsesykepleiere som er frustrerte over ikke å få gjøre jobben sin.

For helsesykepleierne gjør en livsviktig jobb der de er. De forebygger problemer som om noen år kan koste samfunnet dyrt. Det lønner seg å satse på barna.