Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Foto: Shutterstock

Hvorfor er det lettere å spørre om kjønnssykdom enn alkoholbruk?

Når vi gifter oss, må vi levere inn et skjema der vi registrerer om vi har seksuelt overførbare sykdommer.  Skal du gi blod, må du oppgi både eventuell sex med prostituerte og mye annet folk kanskje synes er pinlig å fortelle om. Men å rutinemessig spørre om alkoholbruk, det  blir for flaut.

Historiene er mange om alkoholikeren som gang på gang er innlagt med fallskader, men som aldri blir spurt om alkoholbruk. Eller hun som sliter med vekta og med komme seg i form -  og legen gir tips om kosthold og mer turgåing, men aldri om å kutte ut kveldens mange vinglass. Rådet kommer ikke, fordi temaet alkoholforbruk ikke kommer opp.

Ny doktorgrad

En ny doktorgrad er nettopp publisert om dette. Torgeir Gilje Lid, som selv er fastlege, har sett på i hvilke situasjoner allmennleger spør om alkohol og på hvilken måte de spør. Studien­ tar utgangspunkt i intervjuer med fastleger og data fra 20.000 pasientjournaler­. Lid konkluderer med at fastleger altfor sjelden spør om alkohol.

"I noen situasjoner kan det være vanskelig for fastlegen å spørre, mens det i andre situasjoner kan være at legen ikke tenker på at alkohol kan være relevant", sier han til avisen Vårt Land.

Alkohol egen kategori

Det er underlig at det skal være så vanskelig å spørre om drikkevaner for en yrkesgruppe som ellers må forholde seg til våre fotvorter, svetteproblemer, underlivsplager og andre mindre sjarmerende kroppslige fenomen, som vi også ugjerne snakker om.  Alkohol er liksom i en egen kategori. Mens det er legitimt for legen å legge seg oppi både treningsvaner, spisevaner og røykevaner oppfattes alkohol som noe privat. Det er også en utbredt frykt for å moralisere når det gjelder folks alkoholbruk. 

Ulempen med denne vegringen er at folk ikke får den helsehjelpen de bør få. Fravær av spørsmål gjør at problemer ikke fanges opp tidlig, når det er enklere å gjøre noe med det. Mangel på spørsmål om alkoholbruk gjør også at alvorlige alkoholproblemer kan gå under radaren. Ting som egentlig handler om for mye drikking noteres som noe annet. Hele 60 sykdommer påvirkes negativt av alkoholbruk.

Fastlegen er det viktigste møtepunktet de fleste har med helsevesenet. De er derfor noen av de viktigste forebyggerne og hjelperne ? eller kan være, om de tør å spørre.

Drikker du for mye? Test deg selv her:  

#alkohol #alkoholproblemer #kjønnssykdommer #fastlege

Dette blogginnlegget ble først publisert hos Nettavisen 4. juli 2016.