Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Juleblogg logo. Stort bilde av Wilfred Solberg.

Jul - himmel eller helvete?

Mange rusavhengige kjemper en bitter kamp for å skjule og bagatellisere sitt forbruk.

Ja, for mange er jula et helvete. De pårørende er på tå hev både av sorg og engstelse. Hvordan blir denne jula? I særdeleshet påvirker dette barnefamilier. Her snakker jeg av egen erfaring. Å late som eller gi inntrykk av alt er bra, her var jeg en mester til å manipulere. Ved å ha en grei julaften med kone og barn, visste jeg at det sto en god flaske brennevin og ventet på meg i kjelleren når familien gikk til ro. Gleden var stor når jeg kunne drikke den flasken. Alt var topp.

Vendepunktet

Konsekvensene dukket opp morgenen etter, da jeg våknet i stua med fortvilte barn rundt meg. Hva hadde skjedd med pappa? Jeg gikk i benektelse og forsvar med alle mulige unnskyldninger. Uansett var jula og dagene etter ødelagt for familien. Høylytt krangel og vonde ord. Jeg kunne ikke se hva jeg hadde forårsaket, jeg hadde jo bare tatt en dram.

2009 var et år jeg ikke glemmer. Jeg var i ferd med å miste alle som betydde noe for meg i livet og en god jobb som fengselsbetjent på Bastøy fengsel. 2009 var året da jeg fyllekjørte og krasjet med en annen bil. Jeg mistet lappen på dagen og fikk en promilledom. Jeg fikk også sjansen til å gjøre noe med livet mitt takket være støtte fra familie, venner og arbeidsplassen min. Men det var jeg som måtte gjøre jobben. Det var jeg som måtte ta tilbake livet mitt og ikke følge spritens vei.

Vonde minner sitter i

I ettertid, når jeg har fått hjelp og vært i behandling, ser jeg hva jeg gjorde mot familien og de rundt meg. Jeg var selvopptatt og egoistisk for å få rusen. Jula er hellig, samtidig som jeg blir påminnet om at å rote det til disse dagene, er vonde minner som sitter i familien lenge.

Jeg er kanskje ikke den rette til å komme med en pekefinger, og det skal jeg heller ikke gjøre. Men jeg ønsker å si én ting: La de som er glad i deg og har forventninger til høytiden slippe å engste seg og være redde. La de slippe bråk og fyll.

Enorme konsekvenser

Mange sier at man må ta vare på hverandre. Det er riktig, men først må du ta vare på deg selv. Rusen og konsekvensene av den er enorm. Far og mor sin påvirkning har så mye å si. Barn oppvokst med fyll og uroligheter, uansett om det er jul eller ikke, har lett for å ta med seg dette videre i livet.

Det er de stille dagene som setter spor etter seg. Gode tradisjoner blir skapt i hjemmets lune rede. La ikke jula bli et helvete for de som er deg nær. For min egen del ser jeg fram mot en fredfylt jul, selv om de dårlige minnene kan dukke opp. Nå vet jeg at jeg er i stand til å takle dem, takket være støtte fra de som er glad i meg.

En god jul ønsker jeg dere alle!

Wilfred Solberg er tidligere alkoholiker. Han jobber fortsatt som fengselsbetjent på Bastøy.

 

Les alle julebloggene her.