Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Juleblogg logo. Stort bilde av journalist Knut Storberget.

Juleblogg: Hvit jul

Det bygger seg opp hjemme om dagen. Jentene snakker mer og mer om jula. Enten du er 5, 12 eller 16 år - det er noe i lufta. «Pappa, nå er det akkurat en måned igjen til julaften.» «Det skal bli så godt å bare slappe av hjemme». «Vi må se «Love actually» i år også!» « vi spise multer til dessert i år også?» «Hva ønsker du deg, pappa?»

Alt blir tydeligere i jula

Jula må være den tiden i året vi har høyest forventning til, store som små. Det er dagene vi virkelig løfter nesa fra nettbrettet. Tester ut den beste form for kommunikasjon; direkte menneskelig samvær. Samtale, lek, spill, sport og samling rundt bordet. Alt blir så tydelig i jula. Har vi det godt, kjenner vi det ekstra godt i jula. Har vi det ikke så godt, slår det oss som en bumerang.

For barn, men også hos oss voksne, er brutte forventninger verst å bære i tider som jul. Det kan gjøre disse dagene ekstra tunge. Vi har dokumentasjon på at mange tusen unger sliter seg gjennom jula. Mange gruer seg til jul. Mor og far blir annerledes i jula, hevder mange små. 

Vi vet med sikkerhet at når alkoholkonsumet øker, ja så øker risikoen for uønska adferd hjemme. Mye av den volden som rammer særlig kvinner og barn hjemme, skjer i alkoholrus. Vi vet at for unger er det å være vitne til vold og trusler hjemme, ofte like ille som å være utsatt for vold sjøl. Vi antar at over 5000 unger utsettes for eller er vitne til vold hjemme hver uke i Norge. De barna er våre alles naboer. I jula er det grunn til å tro at dette tallet er høyere. Paradokset er jo at alkoholbruken også øker i julehøytiden. Alkohol har for mange fått en sentral plass i feiringen.

Feirer uten alkohol

Barn er sårbare. De reagerer på annerledeshet. I jula vokter vi oss alle for at ting blir annerledes. Vi søker tradisjon og gjentagelse. For de små med forventninger til mye godt etterlengtet sosialt samvær med familien, er følelsen av at voksenpersonene endrer seg ikke en god følelse. Med andre ord; det trenger ikke nødvendigvis være vold og trusler over julebordet; annerledesheten skaper nok usikkerhet.

Kanskje vi skulle gjøre innkjøp, handleturene, forberedelsene, økonomien og det hele enklere? Droppe alkoholen akkurat disse dagene i jula?  Vi venter på snøen til jul hos oss. Vi feirer hvit jul. 

Les alle julebloggene her.