Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Juleblogg logo. Stort bilde av Anita Krohn Traaseth.

Juleblogg: Sjef på fest

Derfor drikker jeg ikke på jobbfest.

Jul- og nyttår er en tid på året da det er flere utfordringer med alkoholbruk enn vanlig, fra julebordsesong med drikkepress og fare for uønskede hendelser, til barn som opplever voksne som drikker for mye og dermed gjør at juledagene ikke blir så gode likevel. Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan er en paraplyorganisasjon for rusfeltet og jobber med å redusere skadene ved alkohol, narkotika og spill. De ønsker å rette oppmerksomheten mot disse problemstillingene inn mot jula og har spurt om jeg kan reflektere litt rundt sjefens rolle på fest.

Jeg startet som trainee i IBM i 1996 og fikk gjennom min første arbeidsgiver tidlig gode råd rundt temaet, både formelle og uformelle. Som en av få jenter i IT-bransjen var oppfordringen fra enkelte kolleger klar; styr unna sene julebord, og gå etter middag med kunder. Når vin og alkoholbaserte julegaver ble sendt til IBM’s resepsjon, så ble de også sendt tilbake.

Nipper til vinen

Nå har jeg snart jobbet i 20 år og disse rådene sitter fortsatt. Jeg går stort sett like etter middag med kunder eller samarbeidspartnere, er alltid blant de første som har dratt fra julebord, og nipper kun til vinglassene ved formelle middager som er en del av mine representasjonsoppgaver. Nå er kanskje dette enkelt for meg i utgangspunktet, som aldri har likt hverken øl eller vin særlig godt. Skal jeg kose meg med alkohol, så skjer det med familie, gode venner eller en sjelden gang sammen med ledergruppen. En drink eller to, sjelden tre, og der stopper det. Jeg har vært lite full i mitt liv, og husker fortsatt godt første gang jeg drakk uferdig/ugjæret vin som 16-åring på en hjemme-alene-fest og fikk en liten alkoholforgiftning. Siden har jeg aldri likt vinsmaken.

Å se sjefen, kolleger eller kunder bli fulle er sjelden en god opplevelse. Jeg husker en litt spesiell episode med en kunde fra IBM-tiden. Vi var i forhandlinger med en potensiell kunde. Uken hadde vært lang og krevende, og helgen ble derfor benyttet til en hyttetur med gode venninner. Lørdagen var vi ute på et høyfjellshotell, og da vi står på dansegulvet, kommer det en kar ranglende bort. Dette var den potensielle kunden. Så legger han armene rundt meg og sier: «Du skal ikke gjøre det du kan for å close den kontrakten nå da?». Jeg var 25 år og ble helt perpleks. Hentet en av mine venninner og dro rett tilbake på hytta.

Pinlig med full sjef 

Det er ikke greit at noen må ta slike forhåndsregler, men jeg har gjort det hele arbeidslivet og har ikke vært i tvil om at det har vært lurt. Siden denne episoden har jeg hatt så å si ingen tilsvarende opplevelser. Og disse opplevelsen er det ikke bare menn som står for, også kvinner. Jeg har sett situasjoner der kvinner, overstadige, legger an på menn som på ingen måte har ønsket det, eller har endt opp i krangler eller andre situasjoner som ikke hører hjemme i en jobbsituasjon. Et julebord i jobbsammenheng er nemlig det, en jobbsituasjon. Som full sjef setter du ikke bare deg selv, men også dine kolleger og kunder i pinlige situasjoner og skaper utrygghet og dårlige minner og erfaringer. Det er et ekstra ansvar som øverste sjef å være mer bevisst på å skille mellom jobbfest og privatfest.

Som sjef har jeg tre klare retningslinjer:

1. Minst mulig alkohol på alt av tilstelninger jeg som leder arrangerer.
2. Aldri drikke meg full sammen med kolleger.
3. Gå tidlig fra enhver jobbrelatert fest eller feiring.

Kanskje syntes du det høres litt "kjedelig" ut, men det fungerer og har fungert godt for meg. Jeg opplever det ikke som en begrensning eller et "offer". Jeg håndterer sosiale sammenhenger fordi det er jobb, for mest av alt liker jeg å være hjemme med familien og gode venner. Og da kan jeg gjerne nyte en mojito eller to i trygge omgivelser hvor jeg er alt annet enn sjef.

Les Knut Storbergets innlegg og alle de andre julebloggene her.