Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Noen juletradisjoner kan være vanskelige for enkelte
Enkelte kvier seg for alkoholtradisjonene norsk jul byr på.

Julebord for alle

Er norsk alkoholpolitikk for streng? Det er ingen ting mot alkoholpolitikken for 1000 år siden!

Da Norge ble kristnet på 1000-tallet, ble alle gårder pålagt å brygge sterkt øl til jul, med like mye malt som vekten av bonden og husfrua til sammen. Den som ikke brygget, risikerte å bli fratatt gård og grunn – av biskopen. Ved gjentakelse kunne man regne med landsforvisning.

For Faderen, Sønnen og Den Hellige Ånd

Når julenatta opprant, skulle ølet signes, så skulle det drikkes «til takk frå Krist og Sankta Maria, til godt år og fred.» Langt ut på 1800-tallet var det vanlig å skåle for Faderen, Sønnen og Den Hellige Ånd i norske misjonsforeninger.

Hjemmebrygging var blant de mest høytidelige juleforberedelsene på norske gårder helt fram til 1900-tallet. Etter hvert overtok industrielle bryggerier, men koblingen mellom jul og øl er og blir norsk tradisjon.

Vanskelige tradisjoner 

For noen kan dette være en vanskelig tradisjon. En ting er barn som gruer seg til fulle foreldre og onkler i juledagene. De fortjener bedre! For ikke å snakke om julebordkulturen som fortsatt eksisterer på mange arbeidsplasser. Når akevitten står på bordet og sjefen spanderer, ser vi ofte at det går galt. Voksne karer som krafser på sentralborddama og spyr på gata med slipset som pannebånd er ikke veldig stilig.

Fylla ødelegger

Men det som er langt verre: Kanskje var det ikke bare sentralborddama som fikk ødelagt kvelden, men mange kolleger som hadde gledet seg til en fin førjulsmiddag med jobben. For ikke å snakke om de som ikke kom fordi de hater fyll, eller kvier seg for å si nei til alkohol.

Ifølge historiebøkene var det mye kirkelig fyll utover i middelalderen. Vi får håpe det var gladfyll. Men en julebordkultur som handler om overgrep for enkelte, mistrivsel for noen og ekskludering for andre, er ikke glad.

Drikk med måte

Noen enkle råd: Drikk rikelig med vann innimellom. Drikk alkoholsvakt øl hvis du har akevitt ved siden av og bruk små drammeglass. Ikke sett spriten på spisebordet. Sørg for alkoholfrie alternativer. Respekter de som ikke drikker alkohol, - uten å spørre hvorfor de ikke drikker. Og pass på hverandre!

God jul og godt julebord!

Les også julebloggene:

Å se hverandre av Sturla Stålsett.

Frihet eller ansvar av Hanne Kristin Rohde.

Gateguttens juleglede av Michel Mateos.

Barnas Jul av Julie Winge.

 

Les alle julebloggene her.