Meld deg på vårt nyhetsbrev!

ung_jente_svaberg_pexels.jpg
Foto: Shutterstock

Konfirmasjons-talen du ikke får høre

Kjære konfirmant. Dette er den konfirmasjonstalen du ikke skal få høre. Den om bekymring.

For jeg er bekymret for den ungdomsverden og den voksenverden du møter nå. I det store bildet med krig og terror som en reell trussel i det vi har trodd var en fredelig oase på jord. Med klimautfordringer som allerede er her og som gjør at den vinteren du kjente som liten er borte. Jeg er bekymret for kjønnsrollene vi ser nå, der små gutter skal være superhelter og små jenter prinsesser - og som er med på å gjøre at rommet for hvordan man skal være og hva man kan gjøre kan bli så trangt. Eller presset om å være flink til alt - god på skolen, god i idrett og kravet om den perfekte kroppen.

Og jeg er bekymret for at et øyeblikk med dårlig dømmekraft skal gjøre at det skjer noe med deg som skader deg, som forandrer deg og tar fra deg muligheter til å få det livet du ser for deg.

Norsk ungdom drikker mindre enn tidligere

Jeg jobber med rus, så tilgangen til kunnskap som gir bekymring er nesten uten grenser. Jo da, jeg vet jo at norsk ungdom drikker mindre enn før og at det å røyke marihuana eller hasj slett ikke er vanlig, selv om det av og til kan se slik ut i media. Men jeg vet også at det er utrolig lett for unge å få tak i alkohol.

Debutalderen for å drikke alkohol er i snitt 15 år. Kontrollen i butikken er for dårlig, og fenomenet med spritaxier sprer seg. Jeg vet at vold, seksuelle overgrep og voldtekt lettere skjer når unge drikker - og at den vanligste voldtektsforbryteren er en du kjenner, en du har flørta med og som framstår som en topp fyr tidligere på kvelden. Jeg er så redd for at du skal møte den fyren på en fest.

Jeg er redd for at du skal prøve hasj og at det viser seg at du er en av de som får psykose av det.

Internasjonale forskere slår alarm

De færreste av oss vet om vi har den biologiske sårbarheten som utløser en psykose. Den rasjonelle delen av meg sier at det er svært sjelden og at det går bra med de aller fleste som prøver hasj, blant annet fordi de fleste slutter etter få forsøk. Men risikoen for psykose er nå så høy at en rekke internasjonale forskere har slått alarm og bedt nasjonale myndigheter om å informere og advare mot hasj og marihuana fordi konsekvensene kan være så alvorlige.

Og så er jeg kjempebekymra for nye psykoaktive stoffer (NPS), narkotika som kan bestilles billig på nett, som er kjempesterkt og der man ikke aner hva som er blandet i.

I Norge har over 30 mennesker mistet livet av slike stoffer hittil. Det er en så fremmed tanke her du står festkledd og flott i dag. Men de 30 menneskene har også en gang vært 14 år, hatt konfirmasjonsfest og hørt taler om framtiden.

Ingen av de talene handlet om piller og pulver. Og det skal ikke konfirmasjonstalene inneholde heller.  

Tør å ta dine egne valg

Den gode konfirmasjonstalen skal handle om håp og muligheter. Om den fantastiske verden som venter deg der ute (på tross av alle bekymringene vet jeg jo at den er det og), om du tør å ta den i bruk. Den skal handle om alt de fine du har i deg og alt du kan få til. Og kanskje går det an å legge til noen noen kloke ord om mot, om å være der for andre og om å tørre å ta sine egne valg.

Bekymringen får vi voksne ta oss av - og skjule så godt vi klarer, med mindre det er god grunn for den. Litt som i diktet av Anna Skeide:

Trør du glad over grasbakken
lett som ei hind
går eg lykkeleg bort
under nattsvale tre -

men driv du mot skuggen
med frostblått blikk,
då skal vi følgjast åt heim.

Dette blogginnlegget ble først publisert hos Nettavisen 18. mai 2016.