Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Lojalitet med laget

Å være på lag handler om å stå sammen. Om lojalitet. Om å se at det handler om mer enn seg selv. Det ser det ut som Avaldsnes IL har glemt når de nå vil signere en avtale med et utenlandsk spillselskap.

Faksimile fra Handlingsplanen til Norges Fotballforbund

Det er lett å forstå ønsket om mer penger til kvinnefotball. Det er ikke lett å forså at Avaldsnes IL bruker det som argument for å svikte verdigrunnlaget i idretten og frivilligheten.

Når Avaldsnes IL nå melder at de vil inngå en avtale med et utenlands spillselskap på vegne av kvinnefotballen bryter de med vedtaket fra Idrettstinget om å stå samlet bak enerettsmodellen. De bryter også med eget forbund.

Enerettsmodellen skal støttes

Norges fotballforbund sin handlingsplan står det at:

Det er avgjørende for NFF at vi er finansiert på en etisk god og ansvarlig måte. Det gjelder også for spillinntekter. NFF skal verken sentralt eller lokalt ta imot spillinntekter fra selskap som ikke har tillatelse til å drive i Norge. I tråd med våre verdier deltar norsk idrett i en nasjonal allianse som arbeider mot spillavhengighet, der vi støtter opp om enerettsmodellen og Norsk Tipping.

Avaldsnes IL bryter også med det verdigrunnlaget som frivilligheten har samlet seg bak om at mest mulig inntekter fra spill ikke er målet. Det betyr nemlig noe hvor pengene kommer fra og frivilligheten kan ikke stå for å være mottaker av penger som kan bidra til spillavhengighet og problemer for andre. Det var derfor mange av de store organisasjonene innen idretten og frivilligheten ble med på å avvikle spilleautomatene, selv om det ga store økonomiske tap.

90 prosent er ulovlig reklame

Over 100 000 nordmenn har problemer med spill, viser en befolkningsundersøkelse bestilt av Lotteritilsynet. For de som berøres kan konsekvensene bli store. Erfaringene fra de som jobber med å hjelpe, som Spilleavhengighet Norge og Hjelpetelefonen, er at det er de utenlandske spillene som i størst grad gir folk problemer.

For å ivareta spillansvarligheten har vi en enerettsmodell i Norge. Kun Norsk Tipping og Rikstoto har lov til å tilby pengespill og til å reklamere for pengespill. En rekke utenlandske selskaper bruker store ressurser på å omgå og undergrave norsk lovgivning her. Daglig sendes om lag 1000 tv-reklamer mot norske seere. Hele 90 prosent av dette er ulovlig reklame. Det samme er virksomheten med kjendiser som ambassadører.

Det er altså for en av disse aktørene, som driver med ulovlig reklame og som svekker spillansvarligheten, Avaldsnes har valgt å svikte resten av "laget" for.

Det er sjeldent pent å se på når verdier kastes unna for løfter om penger. Det er det ikke denne gangen heller. 

Dette blogginnlegget ble først publisert hos Nettavisen 31. mai 2016.