Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Spørsmålet om pils i parken er et spørsmål om hvem vi skal ta hensyn til i alkoholpolitikken.
Debatten rundt om vi skal tillate pils i parken er et spørsmål om hvem vi skal ta hensyn til, skriver Mina Gerhardsen. Foto: Shutterstock

Pils og portvin møter lekeplass

Pils i parken er kanskje ikke den største saken. Men den handler om noe prinsipielt viktig: Hvem skal vi ta hensyn til i alkoholpolitikken?

For litt siden vedtok Høyres landsmøte at de ville tillate drikking av pils i parkene våre. Frp fulgte på og ville åpne for alkohol med styrke opp til 22 prosent (uklart av hvilken grunn, portvin og annen hetvin er kanskje ikke det vanligste følget til grillribba?). Dette mente partiet var så viktig at det måtte hastebehandles før sommeren, slik at parkdrikkingen kunne igangsettes fort.

På få uker skulle altså Stortinget gjennomføre en lovendring, noe som vanligvis blir gjort etter en grundig og lang prosess. Det hele ligner mer på et valgkampstunt enn et gjennomarbeidet og seriøst forslag. Forslaget fikk ikke støtte på Stortinget.

Pils i parken er kanskje ikke den største saken. Men den handler om noe prinsipielt viktig: Hvem skal vi ta hensyn til i alkoholpolitikken?

Ulike bekymringer

Da forslaget kom, møtte jeg helsepolitisk talsperson fra Frp, Morten Wold, til en minidebatt i Slottsparken. Wolds bekymring var alle de som mangler egen hage eller balkong og som ikke har råd til å gå på et utested og som derfor trengte en park å drikke pilsen sin i.

Det er nok få som vil mene at det mangler steder å drikke alkohol i Norge. Vi har hatt en frisk vekst i antall skjenkesteder og salgssteder, og nordmenn er generelt sett sjeldent så dårlig stilt at vi ikke har råd til å gå på et utested og kjøpe en pils (eller portvin, som Frp tydeligvis mener er viktig å legge til rette for).

Dersom det er tilfelle at folk som vil drikke ikke har egen hage eller balkong, bør det løses med en offensiv boligpolitikk fremfor å flytte drikkingen ut i det offentlige rom.  

Min bekymring er derfor ikke folk som mangler et sted å drikke. Min bekymring er om vi skal miste parkene som fellesarena og frisone. For de som mangler hage er det parken som blir hagen.

Da synes jeg det er viktigere at parken blir en god plass å leke, framfor en god plass for pils og portvin.  

Hensyn til barn

Noen argumenter med at vi uansett har lovverk som gjør at politiet kan gripe inn om det blir fyll og bråk. Det er ikke det vi snakker om her, men om trygghet og trivsel.

Vi kan ha veldig ulik oppfatning av hva som er greit når det gjelder inntak og atferd ved alkoholbruk. For barn trenger det ikke være raving og ralling for at det skal være skremmende med voksne som drikker, det holder lenge at atferden endrer seg.

For barn som har ugreie opplevelser hjemmefra med rus er det enda viktigere at parken er rusfri sone med edru voksne.

Lytter til folk

Dagens lovverk gjør at mange lar være å drikke i parken. Dagens lov gjør også at politiet kan gå inn tidlig, før det har blitt et stort problem med fyll og støy, uten at de bruker kraft på å jage rundt i landets parker etter skjulte bokser og pappvinkartonger. 

Politimesteren i Oslo ba derfor om at de fikk beholde loven for å kunne forebygge bråk.

Det er ikke noe folkekrav med flere drikkearenaer. Tvert i mot ønsker 75 prosent av oss at det skal være flere alkoholfrie arenaer

Når stortinget sa nei til pils og portvin i parken, gjorde de det de er valgt til å gjøre: Lytte til folk og fagfolk.

Dette blogginnlegget ble først publisert hos Nettavisen.