Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Russ som danser med ryggen til
Foto: Wikimedia commons

Russetid skal handle om feiring, ikke frykt for voldtekt

Russetid skal handle om feiring av avsluttet skoletid og gode vennskap. Ikke frykt for voldtekt.

Nå går russetiden mot slutten. Det er nettopp disse ukene mange har gledet seg til i måneder og år. Forhåpentligvis vil det bli morsomme dager med feiring av avsluttet skoletid for de aller, aller fleste. Det er vennetid, festing og flørting. Men vi vet dessverre også at for noen blir russetiden et vondt tidsskille - et «før og etter voldtekten.

Nylig kom den siste voldtektsrapporten fra politiet med tallene for 2015. De viser en økning på 12 prosent fra i fjor (noe vi må håpe betyr at flere anmelder, ikke at flere opplever voldtekt). Den viser også at voldtekt i forbindelse med fest er den største kategorien for voldtekt og utgjorde 39 prosent av alle de anmeldte voldtektene i fjor. Mange av disse voldtektene er rusrelaterte:

Flertallet av voldtektsutøvere er ikke en psykopat som gjemmer seg i en busk og hopper fram på en folketom gate. Det er isteden han som tidligere på kvelden var utrolig kjekk, flørtende og sjarmerende - og som gradvis eller plutselig ikke er det lenger. Eller det skjer ting man ikke klarer å gjøre rede for etterpå fordi alkoholinntak gjorde det hele uklart.

Har ofte en relasjon

«Det er ingen tvil om at et høyt alkoholinntak preger mange voldtektsanmeldelser. Mange festrelaterte voldtekter begås når den fornærmede er for beruset til å motsette seg handlingen, eller for beruset til å samtykke. Mange fornærmede rapporterer om «black-outs», skriver politiet i sin rapport.

Ofte skjer denne type voldtekter i situasjoner der offer og utøver har en relasjon fra før. Ofte er også begge svært unge. Politiets budskap i forbindelse med lanseringen av de nye tallene går til gutta: - Vår oppfordring går særlig til unge menn. Ta vare på vennene dine, sørg for at ingen gjør noe eller blir utsatt for noe som vil prege dem i mange år framover, sier Eivind Borge som leder Taktisk etterforskingsavdeling i Kripos. For å ta tak i denne type voldtekter har Kripos nå i flere år kjørt kampanjen «Kjernekar», for å få gutta til å ta ansvar for hverandre.

Ja betyr ja

Det har også vært flere initiativ for å tydeliggjøre at sex faktisk krever samtykke, ikke bare fravær av protester, som den utrolig pedagogisk geniale videoen om te-drikking versus sex fra politiet i England.  Den gir for eksempel klare retningslinjer for reglene om en person har drukket seg bevisstløs: «Om en person er bevisstløs, ikke gi vedkommende te. Bevisstløse mennesker har ikke lyst på te og er ikke i stand til å svare på spørsmålet om de vil ha te. Pass isteden på at vedkommende er trygg.»

Sanitetskvinnene lanserte nylig kampanjen «ja betyr ja». Et fravær av nei holder ikke. «Et "nei" er et avslag, et "ja" er en positiv aksept basert på likeverdighet. "Den som tier samtykker", gjelder ikke i denne sammenhengen," sier generalsekretær Grethe Herlofsen om budskapet i kampanjen.

Det er også noe foreldre bør sørge for å snakke med ungdommene sine om. Bevissthet om å ta hensyn til andre, vise respekt og forstå andres grenser er noe som må læres og som både skole og hjem bør være viktige bidragsytere til.

Kjernekarer

Russetid skal ikke handle om voldtekt. Om opplevd voldtekt eller frykt for voldtekt. Eller om man skal ha på seg sykkelbukser som et moderne kyskhetsbelte for å forhindre voldtekt. Det må stoppes på ulike vis, fra holdningsskapende arbeid, politiinnsats og arrangører som vektlegger trygghet.

Men det bør handle enda mer om vennskap enn det vi innimellom ser i dag. Om kjernekarer som passer på hverandre, som griper inn mot fulle og tafsete kompiser. Og om venninner som går sammen ut og sammen hjem, Om å ikke la venner bli så fulle at de er ute av stand til å ta vare på seg selv.

«No man left behind» er et viktig motto i det amerikanske forsvaret. Ingen forlates. Det kan kanskje være et budskap til inspirasjon for den norske russetiden også.

 

Dette blogginnlegget ble først publisert hos Nettavisen 3. mai 2016.