Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Collage av diverse medieoppslag om Island i fotball-EM

Se til Island!

I går kveld var Twitter fylt av ulike versjoner av "í kvöld erum við öll Íslendingar!" - i kveld er vi alle islendinger. 

En fotballverden i sjokk og vantro opplevde at spillerne fra Sagaøya utmanøvrerte en av verdens fremste fotballnasjoner og sendte dem ut av EM. Ukas andre #brexit og for mange kanskje like brutalt. I hvert fall nesten.

Det er sjelden vi ser til Island. En liten øy med et folketall på størrelse med Sør-Trøndelag. Men på den øya får de altså til en del som er verdt å se til. Som å bygge opp et fotballag som kan danke ut et av verdens beste ut fra en befolkning på litt over 300 000 mennesker.

Alle skal med

I Norge forklarer vi vår sportslige suksess med den norske idrettsmodellen der alle får være med. Selv om heller ikke vi er en folkerik nasjon, får vi en større talentbase enn mange andre, fordi idretten er åpen og tilgjengelig for alle. Nesten alle barn i Norge er innom idretten på et tidspunkt. Et av de store hindrene her er anleggskapasitet, som begrenser tilbudet som kan gis.

På Island har satsing på idrettsanlegg vært en av flere viktige satsinger etter at nasjonen på slutten av 90-tallet satte inn kreftene for å forebygge rusproblemer blant ungdom. De hadde store problemer. 42 prosent av 15-16-åringene oppga å ha vært fulle siste måned og 17 prosent hadde prøvd cannabis i 1998. Se figur nedenfor.

Satset på idrett

Landet bestemte seg for å ta tak i dette. De gjorde grunnjobben og så på hva som økte risiko for rusbruk og hva som beskyttet. Konklusjonene var blant annet at det å ikke ha noe å gjøre øker risiko, så de har satset stort på idrett og kultur, med åpne anlegg og kulturkort som gjør at tilbudene er praktiske og økonomisk tilgjengelige. Og de har mobilisert foreldre, som er den viktigste beskyttelsesfaktoren.

Dette har gitt resultater. Ved siste måling viste tilsvarende tall at bare 5 prosent hadde drukket seg fulle siste måned, og cannabisbruken var nede i 7 prosent (i 2015 ble det målt så lavt som 3,3 prosent). Og kanskje har forebygging gjennom idrett også bidratt til at Island kan sende et topplag til EM.

Kilde: Helsedepartementet (Heilbrigðisráðuneytið)

Dette blogginnlegget ble først publisert hos Nettavisen 28. juni 2016.