Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Skal det være litt morgenmedisin?

Mens vi satt ved frokostbordet og såvidt så Drøbak gjennom morgendisen, kommer en jovial dansk representant for mannskapet med en tralle fylt opp med champagneglass, flasker og Jägermeister.


Foto: www.danskebatene.no

Denne dagen startet på danskebåten. "Godmorgen! Skal det være litt morgenmedisin?" spør han de to voksne damene på nabobordet. Før de rekker å svare konkluderer han med at "javisst" og skjenker i Jägermeister i rause glass. Damene fniser litt der de sitter med glassene sine og morgenkaffen mens båten seiler inn mot Oslo og ankomst omtrent klokken ni om morgenen. Og den joviale dansken med trallen går videre til neste bord.

Om noen av oss drakk Jägermeister til frokost hjemme ville mange anse det som et tegn på et litt usunt forhold til alkohol. Det samme med konseptet "reparere", altså dette med å ta "morgenmedisin", som de altså kaller det på danskebåten. En ting er egg&bacon-frokost og mye feit cola dagen derpå, det er det aksept for. Men i det du fortsetter med drikkingen fordi bakfylla er ubehagelig ligner det et alkoholproblem. 

Egne regler på tur?

Med mindre du er på reise. Og altså ikke hvilken som helst reise. Fyll på tog og buss er ugreit, men å starte drikkingen på flyplassen før charterturen klokken syv om morgenen er innafor. Og sprit til frokost på vei hjem fra Danmark framstår også som helt ok. 

"Where you stand depends on where you sit", heter et uttrykk fra statsvitenskapen ("Miles's law"). Jeg innser at jobben min i Actis, der vi blant annet jobber med å redusere skadene ved alkoholbruk, nok påvirker synet mitt på pådytting av sprit før ni om morgenen. Men jeg jobber altså med dette og får derfor følgende tre tanker denne morgenstunden:

Økt alkoholforbruk blant kvinner og seniorer: Statistikken som viser oss at nordmenn drikker stadig mer viser også at de som særlig tar ansvar for økningen, er kvinner og seniorer.Damene som skåler på nabobordet er med andre ord akkurat de gruppene vi ofte snakker om på jobben som har en bekymringsfull utvikling. Økning i alkoholbruk er ikke spesielt bra for noen, men særlig ikke for kvinner, fordi vi har en kropp som tåler alkohol dårligere - og det er ikke bra for de mer voksne, der en stor andel går på ulike medisiner som ikke bør blandes med hyppig alkoholinntak.

Alkobom

Fyllekjøring fra ferjer: Mange av de som har en lang kveld i baren på danskebåten, Kielferja eller lignende turer skal inn i en bil dagen etter. I Sverige har de nå fått på plass alkobom ved flere av ferjeankomstene, slik at folk må blåse i en trakt for at bommen skal åpne seg og de kan komme av. 

Gjennom forsøksperioden med alkobom så man at andelen fyllekjøring fra ferjer sank: I kontrollene som ble gjennomført for bommen kom opp viste tallene at hver 95 kontrollerte sjåfør kjørte i beruset tilstand. I prosjektperioden med alkobom var det kun 10 sjåfører som hadde promille. Altså hver 875 kontrollerte sjåfør. Det er liten grunn til å tro at dette vil være veldig ulikt i Norge. Medlem i Actis, MA- rusfri trafikk, jobber for å få dette også her. 

Liten helsegevinst

Det som er så kjedelig er at det er feil. På samme måte som ostepop ikke kvalifiserer til "fem om dagen" selv om det skal være mais involvert i produksjonen, er det lite medisinsk med alkohol (med mindre du har en helt bestemt hjertefeil og livtidsgaranti mot noen av de 60 andre sykdommene som påvirkes negativt av alkoholbruk). Tvert i mot.

Denne uken kom ny britisk forskning med oppsiktsvekkende resultat på hvor mye helsegevinst det er i å avstå helt fra alkohol. Folk med et friskt forbruk hadde tatt en måneds pause og man kunne se tydelige resultat: Reduserte leverskader, kolesterol og kroppsvekt.


Foto: MHF(www.mhf.se)

Alkohol som medisin: "Morgenmedisin" sa fyren med trallen. Og vi liker å tenke på alkohol som noe som også kan være bra, nesten som medisin. Vi har en lang historie med sprit som et slags bedøvelsesmiddel, i mangel av noe bedre. "Av alle ting som ikke hjelper mot forkjølelse er cognac det beste", er et gammelt ordtak. I dag er det vel mer den innbitte troen på forskning som viser at et glass er godt for hjertet som holder "medisintanken" i live.

I et perspektiv utover nærmeste time er nok heller ikke alkohol mot bakfyll noe spesielt god medisin, på tross av lovnaden fra den joviale dansken med sprit-tralla. Rakk jeg å tenke før vi var framme.

Dette blogginnlegget ble først publisert hos Nettavisen 1. november 2015.