Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Gutt som trener nedtrekk sett bakfra.
Bruk av doping har tradisjonelt sett vært mest utbredt blant gutter, men de siste årene har bruken økt også blant jenter og unge kvinner. Foto: Shutterstock

Snarveien til en perfekt kropp

Noen prøver seg på en snarvei til drømmekroppen. Det kan være risikabelt.

Det er fullt på treningssentrene for tiden. Unge og gamle spretter rundt i lycratights og trange topper. De svetter og peser, bøyer og tøyer. Tiden før jul må være gull for treningssentrene, alle skal trene seg i form til ribbespising og pinnekjøtt. Så får man litt mindre dårlig samvittighet når man tar den ekstra porsjonen med riskrem. Men noen prøver seg på en snarvei til drømmekroppen. Det kan være risikabelt.

Man anslår at ca. 800 000 nordmenn er medlem på et treningssenter. Noen av disse må nok regnes for å være støttemedlemmer, men flesteparten trener for å holde seg i form, gå ned i vekt, forbedre kondisjonen eller bygge muskler. Store muskler. Mange av de som pumper jern er ungdommer. Hele 51 prosent av elevene som går siste året på videregående skole oppgir at de trener på treningssenter minst en gang i uken, ifølge Ungdata

Generasjon prestasjon

Dagens 17- og 18- åringer kalles gjerne "Generasjon prestasjon". Mange forteller om forventninger om gode skoleprestasjoner, et attraktivt utseende og en god deltidsjobb i tillegg til å være god i sport og idrett. Det er uheldig hvis disse forventningene blir til press. Spesielt er dagens unge utsatt for et enormt kroppspress gjennom reklame og påvirkning fra blogger, sosiale medier, TV og internett. 

Når alt skal være perfekt til enhver tid, kan det være lett å ta snarveier. Snarveien til en bedre kropp kan være dopingmidler, enten du vil få større muskler eller mindre rumpe. Ifølge Ungdata svarer 20-30 prosent av unge at de kjenner én eller flere som bruker dopingmidler. 

Økt bruk blant jenter

Tradisjonelt har doping vært mest utbredt blant gutter og unge menn, men Dopingtelefonen, en forebyggings- og opplysningstjeneste om doping, har de siste årene rapportert om økt bruk også blant jenter og unge kvinner. Dette kan henge sammen med den økende trenden med jenter som driver med bikinifitness og kroppsbygging, men også jenter som bruker dopingmidler for å slanke seg. Det gir grunn til bekymring. 

- Listen over bivirkninger og farer ved bruk av dopingmidler er lang og skremmende. Likevel er dopingbruk i ferd med å bli et samfunnsproblem. De yngste brukerne er barn i 13-års alderen, skriver Norsk Helseinformatikk på sin nettside, der de også lister opp en rekke alvorlige bivirkninger ved bruk, fra endringer i kroppen  til endringer i psyken.

Treningssentrene viktige

Treningssentre kan være en arena for rekruttering til bruk og omsetting av dopingmidler. En undersøkelse gjort av Uteseksjonen i Stavanger kommune av bruken av anabole steroider blant gutter i alderen 16-20 år i kommunen, viste at rundt 3 prosent av guttene har brukt dopingmidler. 5-10 prosent bruker doping på de store treningssentre, og så mange som 30?50 prosent bruker på treningssentre med lite tilsyn.

Våre holdninger til mat og trening formes av de rundt oss. I tillegg til sunne og gode forbilder foreldre, er det derfor viktig å inkludere treningssentrene aktivt i det forebyggende arbeidet. Her kan kommunene gjøre mye for å forebygge dopingbruk:

  • Alle ansatte på treningssentrene bør gjennomgå og bestå en kunnskapstest som leder til et godkjent kunnskapsdiplom.
  • Alle ansatte skal undertegne en erklæring som uttrykker den ansattes egenholdning til bruk av dopingmidler. Dette er også et krav for medlemmer som trener på senteret.
  • Eier og antidopingansvarlig (minst) på hvert senter skal gjennomgå kurs i samtale med medlemmer.
  • Eier og antidopingansvarlig på senteret skal ha deltatt på et møte med politiet, Antidoping Norge og lege, hvor rutiner for samarbeidet gjennomgås i detalj.

Få gode snarveier

De finnes generelt få snarveier til å nå mål om en trent og sunn kropp. Selv om reklamen for de ulike pulvere og piller lover det, kan de sjelden innfri. I hvert fall ikke uten risiko for alt fra hjerteinfarkt til sterilitet - eller personlighetsforandringer, der folk opplever å bli deprimerte eller aggressive.

Idretten gjør en viktig innsats for å holde idretten fri fra doping, selv om vi dessverre jevnlig får nyheter om at også idrettsutøvere prøver seg på snarveier. Like utfordrende er de som er utenfor et system som følger med, gutta på treningsstudioet eller jenta som slanker seg ved hjelp av tvilsomme pulvere bestilt på nett.

"Generasjon perfekt" trenger hjelp til å dempe presset om å mestre alt, inkludert å ha en perfekt kropp. Og vi trenger flere med kunnskap om doping av lærere, helsearbeidere og andre som er rundt ungdom, som kan følge med og følge opp om de ser tegn som vekker bekymring.