Meld deg på vårt nyhetsbrev!

far_og_datter_foto_-_spirit-fire_flickr.jpg
Foto: Spirit-Fire/Flickr

Trenger vi en rusfri dag?

I dag er det rusfri dag. Trenger vi det?

Helt ærlig: Jeg er ikke så glad i temadager. Jeg er absolutt opptatt av miljøet. Jeg sykler til jobb og kildesorterer. Men jeg har ikke lyst til å skru av lyset til Earth Hour eller ha kjøttfri mandag. Jeg vil heller være opptatt av klimautfordringene på egne premisser og etter min kalender. Samtidig gjør disse dagene at vi får oppmerksomhet om noe som fortjener oppmerksomhet. Og det er jeg jo for...

I dag er det rusfri dag. Den skal markeres over hele landet av ulike organisasjoner som har aktiviteter og saker i media om viktigheten av bevissthet om rus. Det vil bli delt ut alkoholfri drikke og brosjyrer om utfordringene med alkohol i samfunnet vårt. Den rusfrie dagen gir anledning til å tenke over hvorfor noen har tatt initiativ til at vi en dag i året skal ha en slik dag, i solidaritet med de som strever med rus og som bevisstgjøring om eget forbruk.

Trenger vi en slik dag?

Noen korte fakta om alkoholstatus i Norge:

  • Nordmenn drikker mer enn før. På noen tiår har alkoholforbruket vårt økt med om lag 40 prosent (FHI)
  • Kvinner og seniorer er de to gruppene som har størst økning. Det utfordrer helsen. Kvinner har økt risiko for eksempelvis brystkreft ved jevnlig alkoholinntak. Eldre mennesker tåler mindre og går ofte på medisiner som er lite gunstig å kombinere med daglig alkoholinntak.
  • Ungdom drikker mindre enn før, men uten at vi ser noen endring på debutalder, som fortsatt ligger på ca. 15 år.
  • Det norske drikkemønsteret er fortsatt fylla, med høyt inntak når det drikkes (selv om vi også har innslag av smakskultur og "kontinentale vaner", dvs. drikking til lunsj og midt i uka).
  • En av tre synes det drikkes for mye i sosial jobbsammenheng. Nesten en av fem kvinner har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet i sosial jobbsammenheng og 7 prosent har opplevd trusler, trakassering eller vold i slike sammenhenger.
  • Rundt 70 000 barn har foreldre med så alvorlige alkoholproblemer at det sannsynligvis går ut over daglig fungering, og cirka 30 000 barn rammes av foreldres alkoholproblemer i alvorlig grad .
  • Antall alkoholrelaterte innleggelser på sykehus øker.
  • Over en million nordmenn plages eller skades av andres drikking hvert år, gjennom støy, frykt, hærverk eller vold.
  • De fleste av oss drikker alkohol i blant. De fleste vil vel også mene at de ikke har et problem med det. Men det kan fortsatt være greit med en dag for å tenke over både eget inntak og om det er noen rundt oss som kan trenge å bli sett dersom det ikke går så greit. Det kan være barn som lever med voksne som drikker. Det kan være ektefeller som strever med en partner som styrer livet etter vinflaska. Det kan være en som drikker selv, og som ikke kommer ut av et dårlig mønster.

Vi kan godt ha en dag med litt ekstra bevissthet og ekstra blikk.

Så kanskje kan temadager være en påminnelse om å se seg rundt litt ekstra. Tenke en ekstra tanke og vurdere om det er noe vi kan gjøre som kan bidra positivt - enten vi snakker om å droppe kjøtt på mandager av hensyn til miljøet eller droppe det ekstra vinglasset så vi er klare til badetur med ungene neste morgen.

Dette blogginnlegget ble først publisert hos Nettavisen 8. juni 2016.