Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Ingjerd Meen Lorvik blogger om pengespill i vår valgblogg.
Det er ca. 34 000 problemspillere i Norge, 88 000 er moderate risikospillere. Politikerne må gjøre mer for å beskytte norske spillere, skriver Ingjerd Meen Lorvik i dette blogginnlegget.

Valgblogg: Er det så nøye 'a?

Er ikke pengespill bare moro og litt spenning?

Enkelt og lettvint, bare å levere på mobil eller pc, kjøpe i kassa i dagligvaren. Ja, eller på nettet. Der er det jo så mange supre tilbud. Det er mange som ikke vet at de utenlandske selskapene ikke har lov til å tilby pengespill i Norge.

Vi regner vel med at pengespill er godt regulert her hjemme siden Norsk Tipping og Norsk Rikstoto har monopol.  Lotteritilsynet passer på og har oppsyn med at spillene er ansvarlige.

Dessuten går Norsk Tippings overskudd på over 5 milliarder til så sabla gode formål. Idrett, kultur og forskning. Til beste for hele befolkningen.

Mange triste sjebner

Vi burde vel egentlig bare støtte Norsk Tipping og oppfordre folk til å spille mer? Få alle over 18 til å få seg spillekort? Mer penger til frivilligheten må vel rettferdiggjøre det? Hva skulle lag og foreninger gjort uten tippemidlene?

Det er bare det at noen av oss spiller så alt for lite. Sånn at andre må spille for mye mer enn de har råd til å tape.

Det ligger nært å ty til ironi når en er både engasjert og bekymret. Slik jeg blir som behandler for spilleavhengige. Jeg hører mange triste historier.

Fortvilet familie

Siste undersøkelse viste at det er ca. 34 000 problemspillere i Norge, 88 000 er moderate risikospillere. Hverdagene deres er mer eller mindre preget av tanken på spill og hvordan skaffe penger.

Rundt hver problemspiller står fortvilte og rådville familiemedlemmer, som ikke vet hva de skal gjøre, fordi også deres konto er tom og sparepengene borte.

Er det grunnlag for å kritisere pengespillpolitikken? Ja, den har blitt for liberal. «Noen må si nei i dette feltet», sa en kollega på et seminar sist høst.

Noen må peke på at grensene stadig tøyes, at det innføres nye pengespill med fare for avhengighetsutvikling og at det er en intensjon å rekruttere unge spillere.

Ulovlig reklame øker

Praksis hos utenlandske, ulovlige selskap legitimerer at også Norsk Tipping tøyer grensene for ansvarlighet. Det er et tankekors at reklame for andre skadelige produkter som alkohol og tobakk er forbudt, mens reklame for lovlige norske pengespill øker.

Noen må altså si nei i spillpolitikken for at flere skal få et godt liv. Jeg håper politikerne er sitt ansvar bevisst, forstår alvoret og setter foten ned. Det er virkelig så nøye!