Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Ettervern er viktig når mennesker skal bli og holde seg rusfrie.
Å ha venner, kontakter, en jobb å gå til og meningsfylte aktiviteter er viktig for å komme seg ut av rusen og bli der, skriver Øivind Flagstad i denne bloggen. Foto: Cole Hutson/Unsplash

Valgblogg: Folk trenger noe å gå til

Hei, jeg heter Øivind Flagstad. Jeg har vært rusmisbruker i 23 år, men har greid å bli nykter og har nå holdt meg rusfri i over ett år.

Å bli nykter er som å starte helt på nytt. Man må komme seg bort fra miljøet man har hengt i i mange år og skaffe seg nye venner, jobb og et sted å bo. Jeg har vært heldig, fordi jeg har familie som stiller opp, men ikke alle har det.

Noe jeg har oppdaget i min tilfriskningsprosess, er mangelen på ettervern og oppfølging her jeg bor. Ettervern mangler i mange kommuner, og det må gjøres noe med!

Les også: Den lange veien tilbake

Trenger aktiviteter

Når jeg har vært i min nyktringsprosess har jeg kun hatt meg, familien, hunden min Nemi og en miljøarbeider i kommunen som hjelp i hverdagen.

En ting jeg savner veldig er noe å gjøre, slik at jeg ikke bare sitter og tvinner tomler.

Les også: Balansekunst

Å bli nykter er én ting, men å holde seg nykter er noe helt annet. Man trenger noen å prate med, og man trenger noe å gjøre.

Gjenoppta kontakten med verden

For meg har sosiale medier vært en viktig støtte. Her har jeg blitt kjent med nye mennesker, knyttet nye kontakter og hatt mange fine samtaler. Facebook ble en god måte å gjenopprette kontakt med omverden på etter mange år i rus.

Som jeg pleier å si: Noen legger seg inn på avrusning, jeg la meg inn på Facebook!

Les også: Idrett er viktig, men gode fellesskap er viktigst

Folk trenger noe å gå til, noen å prate med som har erfaring og kompetanse på rus (en som forstår hvor vanskelig det er å bli og å holde seg nykter). Det er også viktig at man har jevnlig kontakt med psykolog eller tilsvarende for å bearbeide psykiske problemer man kanskje har med seg i bagasjen.

Nytt nettverk

I Asker kommune vet jeg de har et godt tilbud i Grindestua. Her møtes tidligere rusmisbrukere til masse forskjellige aktiviteter: Man kan prate, høre på musikk, drikke kaffe, spise middag, gå turer eller drive med yoga under forutsetning at man ikke ruser seg der.

Slik kan folk skaffe seg et nytt nettverk utenfor rusen. Et slikt tilbud burde alle kommuner ha!

Les også: En overmoden sak

Nå jobber jeg med å få en slik plass i min kommune, for en av tingene jeg brenner for er å kunne hjelpe andre som sliter med det jeg slet med.

Man skal være sterk for å komme seg ut av rusen alene. Ikke alle klarer det.

Les også: Er det så nøye 'a?