Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Fyll byen med alternativer til fyll
Byen trenger rom som skaper liv og trivsel. Foto Shutterstock

Vil fylle byen med annet enn fyll

Bilene skal ut av Oslo sentrum. Men hva skal inn? Byrådet ønsker seg andre ting enn flere utesteder.

Den alkoholpolitiske handlingsplanen forteller at det er 1120 skjenkesteder i Oslo. Mange av dem ligger i sentrum, og når butikkene stenger er det gjestene herfra som rår grunnen i byen. Kaffebarene stenger også rundt kl. 19, så da står valget enten mellom halvlitere eller mat druknet i dressing på en av byens kebabutsalg. Eventuelt kombinasjons, det vil si først halvlitere, så mat druknet i dressing på vei hjem. Det er et topp tilbud for en liten gruppe, men med litt mer kreativitet i utvalg og tilbud ville sentrum kanskje bli en bruksplass for flere og tatt i bruk i flere av døgnets timer. 

Færre alkoholfrie arenaer

Kulturtilbudet er også alkoholpåvirket. De fleste konserter har 21-års aldersgrense og alkoholservering. Etter hvert har også en rekke av kinoene skjenkebevilling. Både livevisningen av fotball-EM på Kontraskjæret og Pridefestivalen har sterk vektlegging av alkoholtilgang. Det begrenser hvem som kan delta. Alder blir et hinder, men for mange er det også vanskelig med alkoholservering og drikkepress på grunn av religion og kultur, eller en bakgrunn med egne eller andres rusproblemer.

De alkoholfrie sonene blir stadig færre, selv om et flertall mener det er for mye drikkepress (57 prosent i en måling utført av TNS Gallup)  og at det trengs flere alkoholfrie arenaer (75 prosent i den samme undersøkelsen).

Næringsbyråden i Oslo, Geir Lippestad (Ap), er opptatt av dette. Han vil at sentrum også skal være en plass for barnefamilier og ungdom og folk med ulik bakgrunn. Når byen får mer plass ved at bilene blir borte, må denne plassen brukes til andre ting enn flere utesteder. Byen har nok av det.

Hva vil du ha?

Dette gir en mulighet for kreativ tenkning man sjelden har ellers i storbyene. Så hva vil vi ha? Hvordan blir byen morsommere og mer attraktiv for flere? Når plassen bak Rådhuset blir bilfri, hva skal vi ha der? Og hva skal være på andre områder som i dag er preget av biler?

Min ønskeliste:

  • Klatrepark
  • Skøytebane (ja da, vet om den på Karl Johan, men trengs flere!)
  • Arrangementarena for kulturskolen og frivillige organisasjoner
  • Bordtennisbord
  • Utesofaer
  • Store sjakkbrett og bocciabane

Eller trenger vi flere parker til å møtes til piknik? Mer blomster og fontener? Utendørs sykkelverksted? Treningsapparater? Bikuber? Skateramper? Lekeplasser?

Mulighetene er mange!

Hva er ditt forslag?

Dette blogginnlegget ble først publisert hos Nettavisen 8. juli 2016.