Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Nærbilde av rosa piller
Konferanse
Tid: 
14. desember 2016 kl 9:00 - 15:30
Sted: 
Oslo Kongressenter (ved Youngstorget, sentralt i Oslo)

Hva betyr den nye MDMA/ecstasy-bølgen?

Etter en bølge av ecstasy på 1990-tallet, forsvant det nesten helt en periode. Nå ser vi at stoffet dukker opp igjen under navn som MDMA, Molly eller Emma. Hvordan virker det, og hva gir det av risiko og skadeeffekter?

Actis inviterer til fagkonferanse om sentralstimulerende stoffer, som amfetamin, metamfetamin, kokain og MDMA/ecstasy.

Målgruppen for konferansen er alle som vil være oppdatert på kunnskap om ungdom og rus, og særlig om sentralstimulerende stoffer og MDMA. Den er rettet inn mot studenter og folk som arbeider med forebygging og behandling i kommuner eller helsetjenesten, i sosialtjenesten og skoleverket - eller rett og slett engasjerte foreldre og voksne.

Tid: Onsdag 14. desember kl 09:00-15:30
Sted: Oslo Kongressenter (ved Youngstorget, sentralt i Oslo)
Pris: Konferansen er gratis for studenter og medlemmer tilknyttet Actis.  Andre: kr 300.
Konferansier: Selda Ekiz (kjent som programleder for blant annet «Newton» på NRK)

Program:

09:00  Åpning

09:15  Jane Mounteney: Sentralstimulerende stoffer i Europa. Nye trender og utviklingstrekk.
Mounteney er leder for avdelingen for trendanalyse ved det Europeiske overvåkningssenteret for narkotika og narkotikaavhengighet (EMCDDA) i Lisboa. Mounteney har arbeidet med narkotikaforskning, politikk og praksis siden 90-tallet. Hun har en doktorgrad fra Universitetet i Bergen og har tidligere arbeidet ved Bergensklinikkene.

09:45  Marit Edland-Gryt: Bruk av ecstasy/MDMA og andre sentralstimulerende stoffer i Norge.
Edland-Gryt er utdannet sosiolog og stipendiat ved Folkehelseinstituttet. Hun er i gang med et doktorgradsarbeid om unge voksne og rusbruk i utelivet.

10:15  Pause

10:45  Prof. Jørgen Bramness: Psykiske og somatiske konsekvenser av amfetaminer.
Bramness er psykiater og seniorforsker ved Nasjonalt kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse. Bramness har en lang publikasjonsliste bak seg. De senere årene har han forsket mye på effekter av sentralstimulerende stoffer.

11:15  Prof. Andrew Parrott: De skadelige effektene av rekreasjonsbruk av ecstasy/MDMA
Parrott er professor ved University of Swansea, Storbritannia. Parrott har forsket på ecstasy/MDMA i over 25 år og har publisert en lang rekke artikler om temaet. Han har blant annet skrevet flere oversiktsartikler der han oppsummerer utviklingen på forskningsfeltet.

12:00  Lunsj

12.45  Innslag ved Selda Ekiz.

13:00  Dr. Chris Chandler: Smerten etter ekstasen. Langtidseffekter av ecstasy/MDMA.
Chandler er amanuensis ved London Metropolitan University og har forsket spesielt på forholdet mellom signalstoffet dopamin og avhengighet. Han har publisert en rekke artikler om ecstasy/MDMA, blant annet bygget på oppfølging av et stort utvalg aktive og tidligere brukere.

13:30  ​Randi Vartdal Knoff og Liv Holmefjord Flesland: Sentralstimulerende stoffer i dagens rusbilde. Hva viser Føre var-kartleggingene i Bergen?
Vartdal Knoff og Holmefjord Flesland arbeider ved Stiftelsen Bergensklinikkene. De har begge forsket på ungdom og rus i Bergens-regionen og er ansvarlige for kartleggingsprosjektet «Føre var» som følger utviklingen i rusbildet.

14:00  Pause  

14:30  Merete Synnøve Vevelstad: Rett i postkassa – «Badesalt» og andre nye psykoaktive stoffer.
Vevelstad er overlege og spesialist i klinisk farmakologi ved Folkehelseinstituttet. Hun har blant annet forsket på det ecstasy-liknende stoffet PMMA og andre såkalte «nye psykoaktive stoffer.»          

15:00  Hege Breen Bakken: Vitenskap og aktivisme. Forskningen på MDMA og psykedeliske stoffer.
Breen Bakken er tidligere journalist hos nettstedet Forskning.no og har de siste årene skrevet en rekke artikler om forskningen på MDMA og psykedeliske stoffer. Hun har blant annet sett på nettverkene og finansieringskildene som står bak mange av studiene som påviser medisinske effekter av disse stoffene.

15:30  Avslutning

PÅMELDINGEN ER NÅ STENGT