Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Doping og steroider – et samfunnsproblem

Ifølge en befolkningsundersøkelse fra 2009  bruker 2,9 prosent av norske menn og én prosent av norske kvinner doping i form av androgene anabole steroider eller testosteron-preparater. Bruken er i hovedsak motivert ut fra ønsket om en penere kropp.

Det er en klar tendens til brukere av anabole steroider eller andre veksthormoner oftere kommer opp i bråk og bruker mer av andre rusmidler. I en kartlegging fra Uteseksjonen i Stavanger kommune fra 2012 har fem til 10 prosent av guttene i alderen 16-20 år som trener på større treningssentre erfaring med bruk av androgene anabole steroider. På mindre treningssentre, der det er mindre kontroll og innsyn, anslår rapporten at mellom 30 og 50 prosent av de unge guttene har bruk slike dopingmidler.

Doping på helsa løs

Erfaringer og undersøkelser viser at dopingbruk er et voksende helseproblem blant ungdom. I løpet av ungdomstiden endres treningsvaner og motivasjon for å trene. Hensikten er ofte å forbedre utseendet. Mange unge er misfornøyd med egen kropp, og blir fristet til å velge snarveier.

Les også: Tiltak mot vold og overgrep

Enkel tilgang på ulovlige stoffer og mangelfull kunnskap om konsekvenser fører mange inn i dopingbruk. Rekordstore beslag av dopingmidler gjort av Tollvesenet i 2015 tyder på et betydelig og voksende nasjonalt marked.

Hånd i hånd med kriminalitet

Flere store rettsaker og medieoppslag i nyere tid bekrefter at dopingbruk er assosiert med kriminalitet og kriminelle nettverk. Politiet frykter kroppsfiksering og voksende fitnessmiljø vil avle flere kriminelle. Forskning og rapporter fra helsevesenet viser at dopingbruk kan være assosiert med svært alvorlige helseproblemer.

Les også: Actis samarbeoider med Antidoping Norge

Antidoping Norges kunnskapssenter ønsker å være ledende på relevant og oppdatert kunnskapsformidling til unge, pårørende, og yrkesgrupper som lærere, politi, helsepersonell og ansatte på treningssentre.

Kilde: Antidoping Norge