Fakta om alkohol

Alkohol er en samlebetegnelse på en gruppe kjemiske stoffer som ligner hverandre. Den alkoholen som drikkes, heter etanol.

Publisert: 5. september 2022
Sist oppdatert: 20. september 2022
Ølglass på bardisk.

Øl: Det rusgivende stoffet som finnes i øl, heter etanol. Foto: Pernille Huseby

Hva er alkohol?

Alkohol er det mest brukte rusmiddelet, både i Norge og i verden. Det rusgivende stoffet som finnes i øl, vin og brennevin heter etanol. Effekten er først og fremst sløvende og demper sentralnervesystemet, men ved lavt inntak har det en oppkvikkende effekt. Salg av etanol er lovlig i Norge til personer over 18 år. Salg av drikker med over 22 volumprosent etanol er lovlig til personer over 20 år.

Mengden alkohol i kroppen kan måles som promille i blodet – 1 promille tilsvarer ca. 1 gram etanol per liter blod. Eksempel: Hvis du har 5 liter blod i kroppen og 5 gram alkohol i blodet, har du 1 i promille.

Metanol, også kalt tresprit, er en annen type alkohol. Metanol omdannes til giftige stoffer i kroppen, noe som kan føre til blindhet, varige hjerneskader eller død. Ulovlig fremstilt etanol inneholder enkelte ganger farlige mengder metanol.

Bivirkninger og alkoholforgiftning

Hvis du er gravid, har en diagnose eller går på medisiner, kan dette påvirke effekten og skadevirkningene av alkohol. Vit derfor hvordan det rusmiddelet du vil bruke kan påvirke deg og situasjonen din.

Høyt inntak av etanol er giftig for kroppen – promille fra rundt 3 kan være dødelig. Pustesenteret hemmes, slik at man får pustestans og dør. Man kan bli bevisstløs og miste kontroll over blæren, fordi deler av sentralnervesystemet lammes.

I kombinasjon med dempende medikamenter, sovemidler, smertestillende midler og midler mot epilepsi, kan også langt lavere promille føre til død. Ved alvorlig alkoholforgiftning er legehjelp livsnødvendig.

Hva gjør jeg hvis noen kollapser?

Hvis du mistenker at noen har drukket for mye og trenger tilsyn av lege, sjekk følgende ting:

  • Er personen bevisstløs? Lar vedkommende seg vekke?
  • Puster personen dårlig?
  • Har personen tisset på seg?
  • Har personen tatt andre rusmidler enn alkohol?
  • Har personen hodeskader?

Ring nødnummer 113 hvis svaret på noen av disse spørsmålene er ja!

Det er bedre å ringe etter hjelp én gang for mye enn én gang for lite. Ikke gå fra en bevisstløs person! Dersom personen puster, legg vedkommende i stabilt sideleie, slik at han/hun ikke kveles hvis han/hun kaster opp.

Hvis personen ikke puster, utfør førstehjelp. Om du er usikker på førstehjelp, ta kontakt med noen som kan det, eller få veiledning fra nødtelefonen. Ikke forsøk å gi drikke til noen som er bevisstløs.

Når ambulansen kommer, fortell hvor mye alkohol, og eventuelt hvilke andre stoffer, vedkommende har tatt. Husk helsepersonell har taushetsplikt.

Kilde/les mer hos: RUSinfo.no.

Del saken Facebook Twitter

Les våre artikler i kunnskapsbasen