Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hva er metadon?

Metadon er et syntetisk opioid som  virker smertestillende og som kan gi rus.

Metadon ligner morfin og har vært benyttet i rehabilitering av heroinmisbrukere i cirka 40 år gjennom legemiddelassistert rehabilitering (LAR). Når metadon gis i LAR, skal det ikke gi rus.

I USA ble det omkring 1965 gjort forsøk med metadon i behandling av opiatmisbruk. Resultatene med metadon var oppløftende, og i dag brukes metadon over store deler av verden. Fordelen med metadon er at stoffet har lang virketid.

Metadon tas vanligvis gjennom munnen som tablett eller i væskeform. I LAR benytter man metadon utblandet i saft som drikkes fra små flasker, ofte under påsyn.

Metadon har en smertestillende og hostedempende effekt og kan føre til trøtthet. Etter inntak blir pupillene små, med treg eller ingen lysreaksjon.

Kvalme og oppkast, samt kløe i ansikt og hals kan forekomme, på samme måte som økt svettetendens. Forstoppelse er vanlig.

Inntak av en stor dose metadon kan medføre rus i form av  en følelse av velvære og døsighet. Når heroinmisbrukere bruker metadon, kan suget etter heroin avta.

Metadon kan svekke pustesenteret i hjernen og medføre dødsfall, på samme måte som andre opioider. Risiko for død øker ved samtidig inntak av andre sentralt dempende stoffer som alkohol, sovemidler, beroligende midler og andre opioider

Les mer om metadon hos Folkehelseinstituttet.

Les mer om symptomer og tegn på bruk her.