Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Tenåringsjente i rosa genser står lent mot murvegg.
Norske ungdommer ruser seg mindre enn jevngammel ungdom på kontinentet. Foto: Shutterstock

Lav rusbruk blant norsk ungdom

Norske 15-16-åringer drikker mindre alkohol og røyker mindre cannabis enn sine jevnaldrende i resten av Europa.

Dette kommer frem i den siste undersøkelsen fra European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (Espad), en stor europeisk skoleundersøkelse om bruk av tobakk, alkohol og narkotika blant 15 og 16-åringer i alle de europeiske landene.

57 prosent av norske ungdommer oppgir at de noensinne har drukket alkohol, mot et gjennomsnitt på 81 prosent i Europa. Andelen som oppgir at de har drukket alkohol har sunket for hver undersøkelse siden 2003, og kan tyde på en trend. Dette gjelder også generelt i Europa.

Lav månedlig alkoholbruk

Også når man spør om alkoholbruk siste 30 dager ligger Norge lavt, med 22 prosent mot 47 prosent i snitt i Europa.

Se nøkkeltall fra FHI her. 

Les hele rapporten her. 

Færre bruker cannabis

Norske ungdommer ligger også lavt på cannabisbruk. 7 prosent sier at de har prøvd cannabis noensinne, mens kun 2 prosent sier de har brukt cannabis den siste måneden. Gjennomsnittet i Europa ligger på henholdsvis 17 prosent (prøvd noen gang) og sju prosent (siste 30 dager).

De tre siste Espad-undersøkelsene har vist en liten nedgang blant 15-16-åringer som oppgir å ha brukt cannabis noen gang, etter en økning fra 1995 til 2003.  I 1995 lå andelen på 11 prosent, i 2003 hadde den steget til 19 prosent og i 2015 var snittet i Europa på 17 prosent.