Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Det lages mange ulike typer cannabisholdige godsaker her i form av brownies. Foto: Shutterstock

Lokker med spiselig cannabis

I rekruttering av nye forbrukere lanseres stadig mer innovative produkter. Edibles er det nye moteordet i cannabis-markedet. 

Enhver kommersiell industri vil naturlig nok utvikle produkter for å vekke ny interesse hos gamle kunder, og aller helst tiltrekke seg nye kundegrupper. Spiselig cannabis er et satsingsområde.

Les også: Cannabis og psykiske lidelser

Cannabisindustrien driver sin egen form for produktutvikling, både i form av nye produktkategorier, endret innhold, og i form av målrettede produkter for bestemte kundesegmenter. Bruk av THC i tradisjonelle produkter som konfekt og andre søtsaker er med på å skape inntrykk av at det dreier seg om et harmløst hyggeprodukt. 

Cannabis-makroner er bare et av mange produkter som får navn og utforming som ligner andre produkter.  Foto: Lick my spoon

 

Slik frir industrien til kvinner.

Fortsatt oppgir ni av ti cannabisbrukere at de røyker stoffet. Det er en av hovedutfordringene til en industri som også ønsker å kapre ikkerøykere. Etter hvert som tobakksrøykingen har gått ned og bevisstheten om skadevirkningene av røyking har gått opp, blir inntaksmåten et hinder for normalisering og utbredelse av cannabis.

Spiselige produkter fremstår derfor som en attraktiv utvikling, og åpner et ubegrenset marked. Inntaksmåten er kjent for alle, og terskelen for å bruke er derfor lav. Ikke-røykere vil ha motforestillinger mot å inhalere røyk, mens en kake eller en sjokolade med THC gjør inntaket lettere.

Litt hasjkake til dessert?

Den kraftige økningen i såkalte edibles, spiselige produkter tilsatt THC, er et av fenomenene som har overrasket forskere og eksperter. Anslag tyder på at spiselige produkter utgjør rundt halvparten av cannabismarkedet i Colorado.

Denne produktkategorien er i vekst, og det dukker stadig opp nye produkter på markedet, fra leskedrikker til smågodt til husholdningsvarer som smør, kaffe og te. Det er særlig rekreasjonsmarkedet som har omfavnet disse produktene: Selv om medisinsk marihuana fremdeles står for ¾ av cannabismarkedet i delstaten, selges nesten 60 prosent av de spiselige produktene i rekreasjonsmarkedet.

I tillegg kommer cannabisprodukter som salver, kremer og plaster.

Legalisering av cannabis gir lavere priser.

Kynisk salgsstrategi

Edibles har fått kritikk for å tiltrekke seg nye brukergrupper og for at de retter seg spesielt mot barn og unge. Dessuten er de lette å overdosere, og det er vanskelig for brukeren å vite om produktene innholder THC eller ikke; et anonymt utseende produkt kan lett inntas ved en misforståelse.

Les også: Hvor mange bruker cannabis i Norge?

Edibles har også fått kritikk fordi det ikke alltid er samsvar mellom det som regnes som en dose og det som fremstår som en naturlig porsjon. En enkelt kakebit eller sjokolade kan i noen tilfeller inneholde så mye som ti doser.

En særlig utfordring er at ruseffekten inntrer langsommere når man spiser enn når man røyker cannabis. Man merker dermed ikke ruseffekten før lang tid etter at man har inntatt stoffet, og da er stoffet allerede tatt opp i kroppen.

Bidrar til mer anonym rusbruk

Et tilleggsproblem er at det er vanskelig for andre å vite om produktet som inntas inneholder THC. Dette kan skape kontrollproblemer for eksempel på skoler og arbeidsplasser. Å påvise THC i et produkt krever spesiell testing.

Forsvarerne av edibles peker på at det er mindre skadelig å spise eller drikke cannabisprodukter enn å røyke dem. De peker også på behovet for å tilby alternativer til røyking for personer som behandler sykdommer og lidelser med medisinsk marihuana.

Cannabisindustrien tjener mest på de tyngste brukerne.

Vaping og dabbing

Ulike konsentrater er en annen cannabis-trend. Ifølge bransjeorganet Marijuana Business Daily utgjør disse en tredel av markedet i Colorado. Konsentrater inntas ved såkalt vaping, hvor brukeren inhalerer damp fra en THC-holdig væske gjennom en elektronisk sigarett eller liknende.

Voks eller shatter kan brukes til dabbing, der man varmer opp høykonsentrert cannabissubstans ved høy varme og inhalerer røyken. Eventuelle skadevirkninger av dabbing er foreløpig ikke kartlagt, men raskere puls, bevissløshet, psykose, paranoia og hallusinasjoner er blant de kjente bivirkningene.

Les mer om fremveksten av cannabisindistrien her, eller i den nedlastbare pdf-en vedlagt.