Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Økt reklame for casino, bingo og nettpoker kan føre til spilleavhengighet blant unge
I Norge er det kun Norsk Tipping og Norsk Rikstoto som har lov til å reklamere for pengespill. Aggressiv spillreklame fra uregulerte aktører treffer norske seere i stor skala, men de siste årene har det vært en nedgang. Foto: Shutterstock

Nedgang i ulovlig markedsføring av pengespill

TV-kanaler som sender fra utlandet, viser pengespillreklame som bryter med norsk lov. 

Mange utenlandske spillselskap jobber svært målrettet mot det norske markedet for å lokke til seg kunder, på tross av forbud mot å reklamere for spill som ikke har tillatelse til å drive i Norge.

Ifølge anslag fra Lotteri- og stiftelsestilsynet spiller om lag 250 000 nordmenn på utenlandske spillsider. I 2018 la nordmenn igjen mellom 1,8 og 2,2 milliarder kroner hos utenlandske spillselskaper.

Les også: Over 120 000 nordmenn sliter med pengespill.

Massiv reklame

I 2017 ble det vist over 630 000 pengespillreklamer på norske TV-skjermer, ifølge Norsk Tipping. Over 90 prosent av reklamen kom fra uregulerte aktører. 

I Norge er det kun Norsk Tipping og Norsk Rikstoto som har lov til å markedsføre pengespill (se faktaboks).

Vil du lese mer om pengespill? Last ned vår rapport «Verdier i spill».​

Utenlandske spillselskap brukte i perioden august 2018 til juli 2019 i alt 631 millioner kroner brutto på reklame som ville vært ulovlig etter norsk rett dersom den hadde blitt sendt av en norsk TV-kanal. Dette er en nedgang på 19 prosent sammenlignet med samme periode året før.

Les også: Stor støtte til blokkering av spillnettsider.

Til sammenligning brukte regulerte aktører i samme periode rundt 248 millioner kroner på reklame. Det er en økning på 6 prosent fra 2017-18.