Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Slik reddes liv etter overdose

Det som begynner med et ønske om smertestillende virkning kan i ekstreme tilfeller bli et spørsmål om liv og død. Overdoser etter opiater og opioider kan likevel ende godt, mye takket være Nalokson.

I Norge døde 221 personer av overdose i 2015. Dette tallet har ligget relativt stabilt de siste årene, og er altfor høyt.

For å få ned antall overdoser satte regjeringen i gang Nasjonal overdosestrategi i 2014. En del av denne strategien er utdeling av motgift i form av en nesespray med Nalokson. Denne brukes ved akutte overdoser.

Gratis utdeling av motgift

Som et ledd i Helsedirektoratets nasjonale overdosestrategi startet Oslo kommune og Bergen kommune i 2014 et samarbeid med Senter for rus- og avhengighetsforskning ved Universitetet i Oslo om å dele ut motgift mot opioider i form av Nalokson nesespray til rusavhengige.

Rusavhengige og pårørende blir opplært i å bruke nesesprayen og får den utdelt gratis, slik at de selv kan hjelpe andre avhengige som har tatt overdose. Dette blir kalt kameratredning. 

Med en 5-10 minutters opplæringssesjon er tanken at brukere, familie, venner og andre som har tilknytning til steder hvor overdoser forekommer, skal være rustet til å gjennomføre nødhjelp direkte på stedet.

Utdeling skal redde liv i byene

Siden 2014 er prosjektet utvidet og i juni 2017 er det utdeling av nesespray i Trondheim, Stavanger, Sandnes, Asker, Drammen, Tønsberg, Fredrikstad, Arendal, Porsgrunn, Skien og Tromsø. Ved Senter for rus- og avhengigehtsforskning finnes nå et program for opplæring i bruk av Nalokson.