Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Person som går langs nedre del av Akerselva.
Nedre del av Akerselva er tilholdssted for ett av de åpne rusmiljøene i Oslo. Foto: Shutterstock

Stadig flere unge oppsøker rusmiljøene

Aldri før har det vært så mange unge i de åpne rusmiljøene i Oslo, ifølge Uteseksjonen.

Uteseksjonen i Oslo kommune har siden 2004 foretatt telling av personer i de åpne rusmiljøene.

- Veksten i antallet personer i de åpne rusmiljøene er veldig alvorlig. Særlig bekymringsfullt er det at vi ser så mange unge voksne og mindreårige, sier leder Børge Erdal sier til Vårt Oslo.

Les også: Siden tellingen begynte, har det aldri vært så mange unge i det åpne rusmiljøet i Oslo

Det er Uteseksjonens oppsøkende medarbeidere som gjennomfører tellingen, som skjer i perioden juni til august. Tellingen omfatter de åpne rusmiljøene i områdene Vaterland, Urtegata, Brugata/Storgata og langs nedre del av Akerselva. 

Tellingen er oppsummert i rapporten Åpne rusmiljøer i Oslo sentrum 2019. 

Her kan du lese rapporten Åpne rusmiljøer i Oslo sentrum 2019.

Størst økning blant unge voksne 


Rapporten viser at stadig flere unge i alderen 18 – 25 år oppsøker de åpne rusmiljøene, og at økningen har vært størst siden 2017. Det er også en økning blant mindreårige, og i sommer ble det observert 155 mindreårige under tellingen. Tilsvarende tall i 2018 og 2017 var henholdsvis 56 og 34. Rapporten understreker at dette er tall for antall ganger påtrufne unge og ikke unike individer. 

Rusmiljøet ved Vaterland er det stedet de fleste oppsøker – både unge voksne og mindreårige. 

- Sammenlignet med mange andre land har Norge klart å holde narkotikabruken lav, men i visse ungdomsmiljøer ser vi nå en negativ utvikling i form av økt bruk og aksept. Dette bekymrer oss, sier Pernille Huseby, generalsekretær i Actis.

Mindre kapasitet hos politiet 


De siste tre årene har Oslopolitiet meldt fra om kapasitetsproblemer, som har rammet den systematiske tilstedeværelsen og innsatsen overfor de åpne rusmiljøene. Dette kan være en av forklaringene til dagens situasjon. 

En annen forklaring som rapporten peker på, er at arbeidet med desentralisering av hjelpetiltak tar tid. Fortsatt finner man de fleste lavterskeltilbudene i Oslo sentrum. Dessuten vokser Vaterlandsmiljøet, og det er her det er flest unge. En annen faktor som spiller inn, er fint vær.  

- Det er trist at stadig flere unge oppsøker disse miljøene og viser at behovet for flere rusforebyggende tiltak og økt kapasitet for tidlig innsats er stort. Et mer synlige og oppsøkende politi, flere ressurser til gatenære lavterskeltilbud og enda flere rimelige fritidstilbud til barn og unge er noen av de vi vet fungerer, sier Huseby.