Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Dresskledd mann skyver pokerbrikker mot deg.
Syv av ti støtter blokkering av nettsider for ulovlige spillselskaper. Foto: Shutterstock

Stor støtte til blokkering av spillnettsider

Nær syv av ti støtter blokkering av nettsider for ulovlige spillselskaper, viser undersøkelse.

I undersøkelsen, gjennomført av Sentio på oppdrag fra Actis, ble folk spurt om de synes det er greit å blokkere sider på internett som tilbyr spill ulovlig for å beskytte norske forbrukere mot mulige spillproblemer. Hele 67 prosent svarte ja.

Over 120 000 har problemer med pengespill.

15 EU-land har allerede IP-blokkering av ulovlige spillsider. I Danmark er dette vanlig praksis, for ett år siden hadde danskene aktivt blokkert 13 hjemmesider.

423 mill. på ulovlig reklame

Ulovlig spillreklame er ikke bare et problem på internett. Minst elleve TV-kanaler i Norge viser slik reklame. Fra oktober 2013 til oktober 2014 brukte utenlandske spillselskaper i alt 423 millioner kroner på TV-reklame som er ulovlig i Norge.

62 ulovlige spillreklamer i døgnet på norske TV-skjermer.

Vil du lese mer om pengespill? Last ned vår rapport "Verdier i spill". 

I undersøkelsen kommer det fram at en stor del av befolkningen har sett ulovlig reklame, hele 64 prosent. De aller fleste har sett dette på TV. Over halvparten vet ikke at det er ulovlig for andre enn Norsk Tipping og Rikstoto å reklamere på norsk TV.

- Det er urovekkende at 55 prosent av de som har sett reklame for utenlandske spillselskaper, ikke vet at det er ulovlig på norsk TV. Det viser at det trengs strengere lovgivning på dette området. Det er også noe folk vil, når hele 62 prosent mener regjeringen bør gjøre mer for å stoppe ulovlig spillreklame, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis.

- Regjeringen har folket med seg

Undersøkelsen kommer samtidig som fristen på høringen fra Kulturdepartementet om spillpolitikk går ut. Høringen er grunnlag for ny stortingsmelding om spill, og både lisensordning og blokkering er temaer her. 

- Det er positivt at regjeringen i den nye handlingsplanen ser den store utfordringen vi har med ulovlig reklame fra utenlandske spillselskaper. Regjeringen har folket bak seg i kampen mot ulovlige spillreklame. Når hele syv av ti støtter en blokkering av nettsider som tilbyr ulovlige spill, skal de ikke være redde for å ta i bruk sterke virkemidler, sier Gerhardsen.

Se vedlegg for undersøkelsen i sin helhet.