Meld deg på vårt nyhetsbrev!

All annen mat og drikke må merkes med innhold og kalorier, det bør også gjelde for alkohol
Mange glemmer kanskje hvor viktig merking av varer er for folk med diabetes og allergi, derfor må merking av innhold også omfatte alkohol. Foto: Pixabay

Hva er i flaska?

All mat og drikke har krav om innholdsfortegnelse og kalorimerking på pakningen. Det er et merkelig unntak i loven i dag for alkohol, mener Mina Gerhardsen.

Actis mener det burde være en like åpenbar rett for forbrukere å få vite hva som er i vinflaska som hva som er i saftflaska. Alkoholholdig drikke bør merkes med helseadvarsel, innhold- og kalorimerking.

- Norske forbrukere er opptatt av helsen og bør kunne få informasjon både om sukkernivå og tilsettingsstoffer for å gjøre bevisste valg. Folk har krav på å vite hva de får i seg. Alkohol er i tillegg veldig kaloririkt, og en merking av kaloriinnholdet i alkohol kan være et viktig tiltak for å unngå for eksempel overvekt, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis.

Actis fremmet dette kravet også i 2014.

Tydelig rapport fra EU

Sist stortinget så på saken var i 2015. Da var det støtte til prinsippet om at forbrukerne bør få informasjon, men politikerne ville vente på EU, som hadde varslet at det ville komme en større rapport om merking.

Mandag 13. mars forelå EU-rapporten. Den krever merking på flaska, boksen og pappkartongen om innhold og kalorier, og understreker dermed forbrukernes rett til å få vite hva alkohol inneholder.

Her kan du lese EU-rapporten om merking av alkohol.

Frivillig ordning

I første omgang blir ordningen innført på frivillig basis. Alkoholindustrien pålegges å utvikle egne retningslinjer for merking av alkohol i løpet av ett år. Dersom selvreguleringen ikke oppfyller EU-kommisjonens krav, kan det bli aktuelt med obligatorisk merking i form av EU-krav. Det vil i så fall også omfatte Norge.  

Actis krever at Norge skal sette i gang merking nå, uten flere utsettelser.

- Nå har EU lagt fram en plan for merking av alkohol, og vi forventer at Norge følger opp. Det er viktig at helseministeren setter i gang arbeidet med å få på plass slik merking nå, så ikke Norge blir en merkesinke, sier Gerhardsen.

Ingen grunn til å vente

Ifølge Verdens helseorganisasjon virker alkoholbruk negativt på over 200 sykdommer, hvor kreft er en av dem. Derfor vil Actis at merkingen også skal inneholde helseadvarsler.

I tillegg bør man vurdere å merke flasker, bokser og kartonger med advarsler om potensielle negative helseeffekter av å drikke alkohol. Slike påminnelser bør vi også ha, påpeker Gerhardsen.