Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Ber regjeringen droppe lisens på pengespill

Norges idrettsforbund, Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan og Spillavhengighet Norge ber i fellesskap regjeringen om å stoppe arbeidet med å innføre en lisensordning for pengespill, og heller ta i bruk sterkere virkemidler for å beskytte spillmonopolet.

Mandag lanserte Idrettsforbundet utredningen "Rapport om pengespill og lotterier i Norge".

- Rapporten viser at regjeringens forslag til endringer i lotteriloven og forslaget om en ny lisensordning for pengespill vil undergrave den norske enerettsmodellen og det norske spillmonopolet, sa idrettspresident Børre Rognlien under pressekonferansen i Oslo.

Rapporten viser at forslagene vil kunne slå bena under Norsk Tipping og den ansvarlige finansieringen av idretten og frivilligheten i Norge. Dette vil mest sannsynlig også føre til en kraftig økning i antall pengespillavhengige.

Det finnes i dag over 100.000 problemspillere i Norge. Tallet er lavere enn mange andre land i Europa, og er gått ned blant annet som følge av reguleringen av spillautomater.

Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis, ba regjeringen lære av erfaringene fra tiden da spillautomater var mer tilgjengelig.

- Flere spilltilbydere betyr også mindre kontroll. Det vet vi fra automattiden. Da så vi at kommersielle aktører hele tiden presset regler eller opererte i gråsoner. Vi er dypt bekymret over forslag om å åpne for lisens. En rekke av de selskapene som er aktuelle for dette opererer på måter som er høyst kritikkverdige, fra å lokke spillere utpå med løfte om gratisspill og bonus, til å gjøre det vanskelig å komme ut av spillingen. Vi ser at det norske reklameforbudet omgås via tv-kanaler som sender fra England eller undergraves gjennom reklame på sms, e-post og sosiale medier – eller falske nettsider og falske profiler som reklamerer. Dette er ikke aktører vi ønsker i det norske markedet, sa Gerhardsen.

Norges idrettsforbund ber i samarbeid med Actis og brukerorganisasjonen Spillavhengighet Norge regjeringen om å droppe lisensutredning og nye lotterier. Samtidig ber organisasjonene regjeringen om å gjøre mer å verne om dagens enerettsmodell.

 – Regjeringen må jobbe hardere for å stanse den ulovlige reklamen for ulovlige spill. I tillegg bør det vurderes å blokkere nettstedene som jobber ulovlig mot Norge, sa assisterende generalsekretær i Norges idrettsforbund, Øystein Dale.

Klikk her for å lese Idrettsforbundets rapport