Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Tre veltede pilleglass
I 2020 var opioider den hyppigste årsaken til overdoser i Norge. Foto: Shutterstock

Et land hektet på piller

Hvordan kunne et helt land bli avhengige av smertestillende medisiner, og hva kan verden lære av det som skjedde i USA?

Dette skal lederen av The Lancet Commission on Opiods, Keith Humphreys, snakke om på Actis sin fagkonferanse Grenseløs rus 22. april.

Se hele programmet her!

Mellom 1999 og 2019 døde over 500.000 av overdoser på grunn av opioider i USA. Opioider er sterke, smertestillende medisiner som normalt sett bare brukes ved svært sterke smerter og alvorlig sykdom.

Men i 1996 ble den smertestillende medisinen OxyContin lansert. Av legemiddelfirmaet Purdue Pharma ble OxyContin beskrevet som en vidundermedisin som kunne brukes mot alle typer smerter uten å frykte at pasienten ble avhengig.

Purdue Pharma: Brukerne er problemet

Selv om flere snart ble avhengige av medisinen, og det også ble rapportert om overdoser, sto Purdue Pharma på sitt: Det var ikke medisinen som var problemet. Det var brukerne. Medisinen i seg selv var ikke avhengighetsskapende.

Historien om OxyContin er ikke bare historien om et avhengighetsskapende legemiddel. Det er også historien om et selskap som har brukt aggressive markedsføringsmetoder for å øke bruken mest mulig og som, over flere år, klarte å overbevise myndighetene om at OxyContin ikke var avhengighetsskapende.

Opioideepidemi i Norge?

Vi forbinder opioideepidemien først og fremst med gruvelandsbyer i USA, men også i flere andre land kan man se personer som blir avhengige av OxyContin. NRK at Felleskatalogen påstår at færre enn én av hundre blir avhengige av OxyContin. I 2020 var opioider den hyppigste årsaken til overdoser i Norge.

Har vi en opioideepidemi i Norge? Etter at Keith Humphreys har snakket om hva vi kan lære av USA, skal Svetlana Skurtveit, seniorforsker ved FHI, snakke om trendene vi ser i Norge nå.

Hvis du er interessert i å lære mer om hva som skjedde i USA, hva vi ser i Norge og hva vi kan gjøre med det, oppfordrer vi deg til å melde deg på Fagkonferansen 22. april 2022.

Meld deg på her!