Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Statene i USA som har legalisert cannabis opplever økning i akuttinnleggelser og ruspåvirket kjøring.
Colorado og Washington ser en økning i antall akuttinnleggelser og cannabispåvirket kjøring. Foto: Pexels

Flere akuttinnleggelser i Colorado

I USA har antall cannabisrusede sjåfører og akuttinnleggelser på sykehus skutt i været i stater som har legalisert cannabis.

Fra 2005 til 2015 så Colorado en firedobling av antall cannabisrelaterte akuttinnleggelser blant unge i alderen 13 til 21 år. Det viser en ny undersøkelse fra American academy of pediatrics. 

Colorado åpnet for medisinsk marihuana i 2001. Staten legaliserte rekreasjonsbruk i 2012, og de første utsalgsstedene åpnet i 2014.

Colorados legalisering er ikke et forbilde.

Psykisk syke

Forskerne fant at årlige innleggelser med en cannabisrelatert diagnosekode eller urinprøve positiv for cannabisbruk steg fra 146 i 2005 til 639 i 2014.

Ungdommer med symptomer på psykisk sykdom stod for størstedelen av akuttinnleggelsene (66 prosent). Over halvparten testet også positivt på andre illegale stoffer.

Dette har vi lært etter fire år med cannabislegalisering i Washington og Colorado.

Flere rusede sjåfører

Washington er en annen delstat som har legalisert cannabis. Her stemte innbyggerne ja til legalisering i 2012.

Les mer om det store cannabisvalget.

I Washington ser man en tydelig økning i antall sjåfører ruset på cannabis. En undersøkelse fra 2016 fant at antall sjåfører som var involvert i dødsulykker, og som fikk påvist cannabis i blodet, ble doblet fra 2013 til 2014. 

Undersøkelser før og etter legaliseringen i Washington viser at antall sjåfører som testet positivt for cannabis har steget med nesten 10 prosent per år i årene etter at den nye lovgivningen trådte i kraft.