Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Høie må mase på EU

Actis ber helseminister Bent Høie følge Stortingets oppfordring om å ta opp alkoholmerking når han denne uken møter sine europeiske kolleger i Brussel.

Da Stortingets helsekomité tidlig i februar behandlet forslaget fra Sps Kjersti Toppe om å merke alkohol med ­næringsinnhold og innholdsdeklarasjon, var alle partiene tydelig opptatt av forbrukernes rett til å vite. Dessverre valgte likevel flertallet å la norske forbrukere forbli uvitende­ om hva vinflaska inneholder av tilsettinger og mengde sukker, og heller vente på EU, som jobber med å utarbeide slike merkekrav.

Forsinket

Men EU-arbeidet er sterkt forsinket. Derfor bør helseminister Bent Høie gi beskjed om at Norges folkevalgte ønsker fortgang i saken, når han besøker sine kolleger i Brussel i dag. Det lovte han også Stortinget da de folkevalgte diskuterte saken tirsdag 17. februar.

Flere land i har allerede innført krav om bedre merking av alkohol. Frankrike har lenge hatt helseinformasjon om ­faren ved å drikke for gravide og sjåfører. ­Irland har nå en veldig spennende prosess på gang, hvor regjeringen har foreslått å innføre helseinformasjon og kalorimerking.

Vi hadde håpet at Norge ville gå foran som et godt eksempel. I stedet bør Høie gripe muligheten til å drive prosessen fremover i EU, og sørge for et godt, felleseuropeisk regelverk.

Snus

Med forslaget om generiske snus- og røykpakker viste helseministeren mot og utålmodighet med EU. Det er det full ­anledning til å gjøre også i denne­ saken. Høie bør gjøre det klart at Norge etter en tid må sette i gang merkearbeidet på egenhånd, dersom EU-systemet jobber for sakte.