Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Flasker med vin på gresset
Alkoholbruken vår har store samfunnsmessige kostnader. Følg vårt lanseringsseminar for å finne ut hvor mye det koster oss hvert år. Foto: Pixabay

Hvor mye koster alkoholbruken vår?

Alkohol spiller en sentral rolle i mange nordmenns liv. Samtidig vet vi at alkohol også fører med seg en rekke negative følger. Men hvor store er egentlig disse konsekvensene?

I en fersk rapport har Oslo Economics estimert hvor mye alkoholbruk koster samfunnet hvert år. Funnene presenteres på et lanseringsseminar 16. februar kl 8-9.30. Det vil også strømmes live på Facebook.

Se fullt program og meld deg på her.

For de fleste er alkohol en kilde til glede og hygge, men ikke for alle. Hvert år drikker nordmenn i snitt rundt 7 liter ren alkohol. Det vil si at noen drikker mindre og andre mer. Mye mer.

10 prosent av oss drikker halvparten av all alkoholen som konsumeres. Dette gjenspeiles også i rapporten, som viser at tapt livskvalitet og tapte leveår utgjør den største kostnaden.

Rapporten er bestilt av Actis, alkovettorganisasjonen Av-og-til og Blå Kors og er en av de største og mest omfattende i sitt slag.

Den tar for kostnader fordelt på tapt helse og livskvalitet, sykefravær og redusert produktivitet, kostnader for helse- og omsorgstjenesten, samt ressursbruk i andre sektorer.

For første gang er det også estimert hva belastningene som følger med det å være pårørende til noen som drikker, koster samfunnet i kroner og øre.

Rundt 90 000 barn vokser opp med en forelder som drikker for mye. Samtidig regner man med at det finnes rundt tre nære pårørende til hver person som har et alkoholproblem. Kostnadene er enorme, både for samfunnet og enkeltpersoner.

Hvor store de totale kostnadene er, finner du ut på lanseringsseminaret. Følg arrangementet her.