Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Nærbilde av en joint og røyk

Nei til legalisering i Vermont

Politikerne i Vermont sa i går nei til legalisering av cannabis.

Politikerne i Vermont stemte i går ned et nytt lovforslag som gikk ut på å tillate rekreasjonell bruk av cannabis i delstaten. Representantenes hus i Vermont stemte et overveldende nei til forslaget med 121 mot 28 stemmer.              

– En viktig seier for forebygging og folkehelse, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan.

Bred allianse mot

En sterk legaliseringslobby og cannabisindustri med mye penger sto bak ja-siden. Likevel sa Vermonts politikere nei. En bred allianse av foreldre, lærere og helsepersonell kjempet mot forslaget.

Dr. Kevin Sabet, president i organisasjonen SAM, er fornøyd med resultatet:

– Marihuanaindustrien kom inn i debatten sikre på en seier og et nytt marked i Vermont. De må nå se seg om etter nye jaktmarker. Dette representerer en enorm seier for folkehelse over privat profitt, sier han i en pressemelding.

Ser negative konsekvenser

Dersom lovforslaget hadde gått igjennom, ville Vermont blitt den første staten i USA som vedtok legalisering av cannabis gjennom lovgivning heller enn folkeavstemning.

- Dette valget er et viktig signal inn i debatten om legalisering, som vi også ser spor av her hjemme. I USA begynner de nå å se de negative konsekvensene av høy aksept for cannabisbruk. Vi har forskning som viser at cannabisbruken er doblet på ti år og at hver tiende amerikaner nå røyker cannabis. Obamas administrasjon har vært tydelige på at de ikke ønsker legalisering av hensyn til negativ effekt på folkehelsen. Beskjeden fra Vermonts politikere kan også bli viktig inn i det kommende presidentvalget, sier Mina Gerhardsen i Actis.

Vermont er ikke den eneste delstaten i USA som har sagt nei til legalisering av cannabis. Ohio sa nei til legalisering i november 2015, den gang i en folkeavstemming om saken.