Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Tre veltede pilleglass

Opioidkrisen i USA: Hvor kan jeg lære mer?

Var du på Actis sin Fagkonferanse og hørte Keith Humphreys snakke om opioidekrisen i USA? Ønsker du å lære mer om dette?

Opioidkrisen har siden 1999 tatt over 800.000 menneskeliv, og i løpet av denne perioden er det flere som har dødd på grunn av opioider enn i trafikkulykker. På fagkonferansen til Actis 22. april viste Keith Humphreys hvordan legemiddelfirmaene bruker enorme summer på å reklamere, blant annet for avhengighetsskapende opioider. Actis har i etterkant samlet tips til dokumentarer, serier, podcaster og bøker om temaet for dem som ønsker å lære mer. 

  1. Dopesick (Dramaserie på Disney+). I Dopesick følger vi en liten gruveby i Virginia hvor befolkningen blir offer for Purdue Pharmas aggressive markedsføring av OxyContin. Parallelt får vi innblikk i statsadvokatens etterforskning av Pudue Pharma og jakten på bevis på at OxyContin er mer avhengighetsskapende enn legemiddelfirmaet hevder. Dopesick er både medrivende og lærerik. Serien er basert på en bok med samme navn som er skrevet av Beth Macy.
  2. The Crime of the Century (Dokumentar på HBO Max) Denne fire timer lange dokumentaren gir et innblikk i alt fra hvor opioider kommer fra til hvordan Sackler-familien bygget opp legemiddelfirmaet Purdue Pharma og hvilke konsekvenser markedsføringen av OxyContin har fått for USA. Hvis man leter etter en grundig innføring i tematikken, er dette dokumentaren man burde se.
  3. Empire of Pain: The Secret History of the Sackler Dinasty av Patrick Radden Keefe (bok). I denne boken blir historien til Sackler-familien og bakgrunnen for at OxyContin grundig dokumentert. Det er ikke denne boken man leser om man ønsker å lese de personlige historiene om opioidavhengighet. Her blir man bedre kjent med Purdue Pharma og en organisasjon som hverken innrømmer feil eller unnskylder seg.
  4. UXA episode 2: “Drittlivsyndromet” (dokumentar på NRK nett-TV). Da Thomas Seltzer tok seerne med til USA i forkant av presidentvalget i 2020, ble opioideepidemien en sentral del av episode 2. Gjennom intervjuer med både lokalpolitikere og opioideavhengige får Seltzer frem hvordan OxyContin har ødelagt flere nabolag og tettsteder i USA.  
  5. Forklart-episoden «Kan opioid-krisen ramme Norge?» I denne Forklart-episoden møter vi musiker Steinar Albrigtsen som ble avhengig av OxyContin. Episoden tar også opp hvordan påstanden om at mindre én prosent blir avhengige også har blitt brukt på pakningsvedlegget i Norge.