Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Fire glass rosévin på et pyntet bord.
Undersøkelser viser at én av tre synes det drikkes for mye i jobbsammenheng, og nær hver femte kvinne har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet på jobbfest. Actis og Bryggeriforeningen oppfordrer alle til å ha kontroll på eget alkoholinntak på julebord. Foto: Pexels

Slik unngår du de verste skandalene på julebordet

November og desember betyr julebord for mange bedrifter. Et hyggelig lag med jobben hvor man skal feire at året er over med god mat og ofte alkohol. Men selv om det serveres alkohol, kan det være lurt å passe på hvor mye du drikker og hva du snakker med sjefen om når du har promille. 

Unngå negative tema 

Stig Berge Matthiesen, professor ved Handelshøyskolen BI, sier at julebordet skal ha god stemning og god skjenk. 


- Men det er bra å være bevisst på å drikke vann i mellom, så man kontrollerer konsumet og ikke styrter på med mer drikke. På julebordet skal man ikke oppføre seg på en sånn ukontrollert måte at man blir flau neste dag. Du kan si at man skal kunne gå god for sine handlinger i edru tilstand, sier han. 

For mye alkohol kan føre til at impulskontrollen blir svekket, og fristelsen for å snakke med sjefen om lønnsforhøyningen du synes du fortjener kan bli stor. Men julebordet er ikke tid eller sted for å gjøre det. 

- Selvfølgelig kan man snakke om jobb på julebordet. Men det er lurt å unngå negative tema når man er beruset. Hvis det er noe du ikke har turt å snakke med sjefen om i året som har gått, så er det ikke en spesielt god idé å snakke om det på julebordet i beruset tilstand, sier Matthiesen. 

Han forteller at dette også gjelder andre kontroversielle ting: Stilling, lønn og forfremmelse, eller at sjefen må bli flinkere til å rose deg. Hva du synes om lederstilen hans eller hennes, er også ting du burde unngå. 

- På julebord er du på en uformell setting med jobben, så du er ikke på jobb rent formelt. Men hvis du tar opp kontroversielle temaer, så er du i praksis på jobb. Spesielt sjefen burde tenke på at han alltid er på jobb i nærheten av sine medarbeidere, sier Matthiesen. 

Ubehagelige situasjoner 

Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan og Bryggeri- og drikkevareforeningen har gått sammen og laget en liste over råd til julebordskomiteen for å redusere fylla som rår ved mange julebord. 

- Vi får rapporter hvert år om folk som ikke har hatt det hyggelig på julebordet. Enten fordi de ikke drikker selv, at noen andre har vært for fulle, eller at de selv har vært for fulle, sier Petter Nome, direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen. 

Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis, sier at julebord egentlig er en hyggelig ting, men kan bli ødelagt av for mye fyll. 
- Vi vet fra undersøkelser at én av tre synes det drikkes for mye i jobbsammenheng, og at nær hver femte kvinne har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet på jobbfest, sier hun. 

Både Nome og Gerhardsen sier at det er viktig å akseptere at noen ikke drikker. 
- Det er et drikkepress i norsk kultur som vi har sett flere ganger. Det må være lov til å ikke drikke alkohol, sier Nome. 

Fra hygge til fyll 

Det er et skille mellom når det går fra å være en hyggelig fest med alkohol, til å bli ren fyll. 
- De fleste vet jo selv når det som skal være hyggelig går over til å bli ren fyll. For eksempel når noen blir kranglete eller ubehagelige, sier Nome. Han fortsetter: 

- Alle har jo våkna opp fyllesyke en gang, så det skjer. Men julebord skal være en sosial og fin greie. Det er ikke spesielt stilig med voksne menn som står med slipset på huet og spyr i gata. 

Gerhardsen sier at julebordsesongen på en måte er festsesong for amatørene. 
- De fleste voksne drar ikke så ofte på byen, og er litt ute av trening når det gjelder eget inntak og beregning av hva man faktisk tåler, sier hun. 

Nome sier at det gjelder å ha det hyggelig og være normal, og at du ikke trenger å gå ut av ditt gode skinn fordi det er julebord. 
- Det er også en kultur i Norge for at fylla har skylda, men det stemmer ikke. Du velger selv hva du putter i deg av drikke. At fylla ikke har skylda, er ikke rotfesta i norsk julebordkultur.

 

Denne saken sto først på trykk hos Dagbladet 20. november 2015.