Meld deg på vårt nyhetsbrev!

I Finland vil sterkøl snart bli tilgjengelig i matbutikken.
I Finland kan man snart få kjøpt sterkøl i butikken. Foto: Shutterstock

Sterkere øl i finske butikker

Snart kan finske forbrukere kjøpe sterkøl i matbutikken.

Fra mars i år kan finnene kjøpe øl med styrke på opp til 5,5 prosent på nærmeste matvareforretning.

Tidligere har Finland hatt samme regler for ølsalg som Norge, nemlig at butikkene kun kan selge øl med styrke opp til 4,7 prosent.

Fra januar 2018 har finnene kunnet kjøpe rusbrus og alkoholholdig drikke med opp til 5,5 prosent styrke i matbutikkene. Det har ført til en nedgang i salget på Finlands vinmonopol med 8 prosent sammenlignet med året før.

Presser Vinmonopolet

Da forslaget om sterkøl i butikk først ble kjent i 2017, var helseminister Bent Høie bekymret for at det indirekte kan presse alkoholmonopolet her hjemme.

- De nordiske landene – utenom Danmark – har stått sammen om å ha en vinmonopolordning. Om endringene som skjer i Finland i virkeligheten undergraver det finske monopolet, vil det bare være Norge og Sverige som står igjen med en vinmonopolordning, sa Høie til VG den gangen.

Finske forskere regner med at det samlede konsumet kommer til å øke med 6 prosent som følge av lovendringen. Dette  fordi sterkere alkoholdrikker blir lettere tilgjengelig og fordi gjennomsnittsstyrken på alkohol i dagligvarehandelen kan komme til å øke. Det vil si at mange sannsynligvis kommer til å erstatte øl med 4,7 prosent med øl med høyere alkoholprosent.

Forskerne estimerer også 150 tapte liv og 1500 sykehusinnleggelser som følge av liberaliseringen. Men det er altså konsekvensene av den samlede endringen med økte grenser for alkoholprosent i dagligvare (fra 4,7 til 5,5) og økt tilgjengelighet på andre områder.

Liberalisering også i Norge

Også her i landet har det vært bekymring for at en stadig mer liberal alkoholpolitikk skal undergrave Vinmonopolet. For eksempel vedtok både Frp og Høyre på sine landsmøter i 2017 at de skal jobbe for sterkøl i butikk.

Les også: Avvikling av Vinmonopolet kan føre til store økninger i alkoholrelaterte skader.

Den borgerlige regjeringen åpnet i forrige periode for gårdssalg av alkohol, lengre åpningstid på Vinmonopolet og oppmykning av reklameforbudet.

I Jeløya-plattformen foreslo Høyre, Frp og Venstre å utvide alkoholsalget i butikk til klokken 21 alle dager, bortsett fra søndager. Partiene ville også endre alkoholloven slik at Vinmonopolets åpningstider kunne utvides. Opposisjonen på Stortinget varslet raskt at de ikke ville gå med på et slikt forslag. 

Alko, Finlands svar på Vinmonopolet, har fortsatt monopol på å selge sterkere drikkevarer. De har fått utvidede åpningstider frem til kl. 21 på hverdager.

Også tillatelsene for salg av alkohol direkte fra produsent er liberalisert. Små finske bryggerier vil fra mars få lov til å selge sine produkter fra produksjonslokalet så lenge alkoholstyrken ikke er høyere enn 12 prosent.