Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Nærbilde av person som røyker cannabis.
Spørsmålet om legalisering av cannabis er langt fra så avgjort som mange legaliseringstilhengere gir inntrykk av. Foto: Shutterstock

Synkende støtte for legalisering i USA?

Legaliseringsbevegelsen i USA ønsker å fremstille cannabislegalisering som en ustoppelig utvikling. Allerede i 2015 støtte de imidlertid på første skjær i sjøen.

Det er store forventninger knyttet til valgkampen i 2016. En rekke amerikanske delstater vil i løpet av året ta stilling til om de skal legalisere cannabis.

Første nederlag for legaliseringsbevegelsen kom imidlertid i 2015. Da avviste velgerne i delstaten Ohio et legaliseringsforslag med 64 prosent flertall.

Nei i Vermont

Allerede tidligere i vår advarte en av de ledende lobbygruppene for narkotikalegalisering, Drug Policy Alliance, om at legaliseringskampen var "spredt for tynt".

I mai gikk legaliseringsbevegelsen på årets første nederlag, da delstatsforsamlingen i Vermont med god margin stemte ned et lovforslag som ville ha legalisert cannabis i staten.

De siste meningsmålingene indikerer imidlertid også sviktende støtte i flere av delstatene som skal ha folkeavstemning om spørsmålet i desember.

Nevada var inntil nylig den delstaten som hadde best odds for å legalisere cannabis. Siste meningsmåling viser imidlertid synkende støtte, med 50 prosent for legalisering og 41 prosent mot. 9 prosent av velgerne er usikre.

I Arizona ser det ut til at velgerne kommer til å avvise forslaget med stort flertall. Bare 39 prosent av velgerne sier at de vil støtte legalisering, mens 52,5 prosent sier nei.

Meningsmålinger i Massachusetts viser også et klart nei-flertall i juli: 51 mot legalisering og 41 prosent for.

Flertall for legalisering i California

I delstaten Maine er det derimot flertall for legalisering ifølge legaliseringsbevegelsens egen meningsmåling: 55 prosent sier støtter forslaget. Dette er imidlertid en nedgang på 10 prosentpoeng fra året før.

Meningsmålingene i California viser derimot et klart flertall for legalisering. Her mener 60 prosent at det burde være lovlig å bruke cannabis, mens 37 prosent er mot. Meningsmålingen spør imidlertid ikke om støtte til det konkrete lovforslaget som legges fram for velgerne i november.

Alle meningsmålinger er beheftet med usikkerhet – ofte er feilmarginene opp mot 4-5 prosentpoeng hver vei. Det er derfor risikabelt å trekke bastante konklusjoner basert på et fåtall undersøkelser. Bildet som avtegner seg, viser at det kan vippe i ulike retninger, men spørsmålet er langt fra så avgjort som mange legaliseringstilhengere gir inntrykk av.