Meld deg på vårt nyhetsbrev!

1 av 2 unge jenter har fått uønsket seksuell oppmerksomhet i situasjoner der jevnaldrende drikker
45 prosent av unge jenter mellom 15 og 20 år har fått uønsket seksuell oppmerksomhet i situasjoner der jevnaldrende drikker. Foto: Shutterstock

Unge jenter får uønsket seksuell oppmerksomhet

Nesten 1 av 2 unge jenter har fått uønsket seksuell oppmerksomhet i forbindelse med drikking.

Hele 45 prosent av jentene i en ungdomsundersøkelse Opinion har utført for Actis oppgir at de har vært utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet i situasjoner med alkohol.

Undersøkelsen omfatter 455 jenter og 506 gutter mellom 15 og 20 år. De har blitt spurt om opplevelser i situasjoner der andre på egen alder drikker.

Unge mer sårbare

Fra forskning er det kjent at unge er mer sårbare for å havne i negative og skadelige situasjoner når det drikkes. En studie fra Sirus (Pape 2014) viser for eksempel at et stort antall tenåringsjenter utsettes for seksuelle overgrep i fylla.

Les også: Mindreårig ungdom kjøper alkohol i sosiale medier

Ungdom er også mer sårbare når det gjelder risiko for å bli utsatt for vold, skader, uønsket seksuell oppmerksomhet, ulykker, voldtekt og andre ubehagelige opplevelser (Pape og Rossow 2007).

De yngste som drikker mye har blant annet oftere vært i fylleslagsmål (41 prosent mot 33 prosent av de eldre), gjort hærverk (38 prosent mot 27 prosent) og skadet seg med vilje (32 prosent mot 25 prosent) enn de eldre.

Hærverk og vold

Opinionmålingen bekrefter funn fra tidligere forskning, og viser at en rekke unge har opplevd ubehagelige hendelser i situasjoner der unge drikker:  

  • 45 prosent av jentene har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet én, noen eller flere ganger når jevnaldrende har drukket alkohol. Tilsvarende tall for gutter er 11 prosent.
  • 36 prosent av jentene har følt seg utrygge eller vært redde ved alkoholbruk.
  • Totalt har 34 prosent opplevd at klær eller eiendeler er blitt ødelagt.
  • Nær 1 av 3 har blitt skjelt ut.
  • 17 prosent har blitt fysisk skadet.
  • Nær 1 av 5 har blitt truet.

 

Les mer om saken i Dagsavisen.

Samme undersøkelse viser at 4 av 10 unge vet om venner som får alkohol av foreldrene.